Malala Yousafzai: Most minden ország felelős

A pakisztáni béke-nobeldíjas Malala Yousafzai kormányokat szólított fel szerte a világban, hogy fogadják be a menekülteket Afganisztánból.

“Most minden ország szerepet játszik és felelős”, mondta a 24 éves Malala Yousafzai egy hétfőn közvetített BBC-interjúban. “Az államoknak meg kell nyitniuk a határokat az afgán menekültek, a kiűzöttek előtt.”

Ő maga már fordult a kormányokhoz és a pakisztáni miniszterelnököt, Imran Khant is kérte, hogy fogadjon be menekülteket. A menekültek gyermekei és a lányok számára ezen kívül a táborokban biztosítani kell a képzéshez való hozzáférést.

Malala Yousafzai 2014-ben azokért az erőfeszítésekért, melyeket annak érdekében tett, hogy a világ összes gyerekének legyen joga a tanuláshoz, eddig a világ legfiatalabb díjazottjaként elnyerte a Béke-Nobeldíjat. 2012 októberében 15 évesen túlélt egy támadást, miután Pakisztán északi részén Taliban-harcosok megállították azt az iskolásokat szállító buszt, melyen ő is utazott, és fejbelőtték. Jelenleg Nagy-Britanniában él.

Az afgán nőknek és lányoknak nem szabadna újra átélni ugyanazt, amit ő maga átélt Pakisztánban a Taliban uralma alatt. “A könyveinket a sálunk alatt dugtuk el”, mesélte Yousafzai. “Fegyveres Taliban-harcosok voltak mindenütt és azt mondták a nőknek, hogy nem dolgozhatnak, nem vásárolhatnak, a lányok pedig nem járhatnak iskolába.” A kormányfőknek most bátornak kell lenniük és meg kell védeniük az emberi jogokat.

A brit oppozíció is azt követelte, hogy az Afganisztánból érkező menekültek számára dolgozzanak ki egy nagyvonalú, széles körű befogadási programot. A brit kormány bejelentette, hogy hamarosan bemutatja az erre vonatkozó terveket.

Forrás: t-online.de

5/5 - (326 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.