Még mindig sok a szexuális zaklatás a Mekinél

A 18 éves Izzy, aki a McDonald’s-nál dolgozik, azt mondja, hogy még mindig „undorító viselkedésnek” lehet szemtanúja, hónapokkal azután is, hogy a BBC nyilvánosságra hozta a gyorsétteremláncnál történt szexuális visszaélésekről szóló állításokat.

Ő az egyike annak a több mint 160 embernek, akik új vádakkal fordultak a BBC-hez. Ezek közé tartoznak szexuális támadások, zaklatás, rasszizmus és megfélemlítés vádjai.

A McDonald’s azt mondta, „elkötelezett” a munkatársaktól elvárt magas színvonalat alulmúló magatartás kiszűrésére.

A volt McDonald’s dolgozók egy csoportja azt mondta a BBC-nek, hogy jogi lépéseket terveznek a cég ellen, azzal vádolva azt, hogy nem védte meg őket.

A képviselők most a McDonald’s brit főnökét fogják kikérdezni a BBC által feltárt szexuális visszaélésekről szóló állítások miatt.

Alistair Macrow-t november 14-én hallgatja ki a Business and Trade Committee.

Figyelmeztetés! Ez a cikk megrázó tartalmat tartalmaz.

A BBC öt hónapon keresztül több mint 100 jelenlegi és új McDonald’s-alkalmazottal beszélt az Egyesült Királyságban. A dolgozók – akik között 17 évesek is voltak – azt mondták, hogy szinte rendszeresen tapogatják és zaklatják őket.

A BBC júliusi vizsgálata óta további 160 embert fordult hozzájuk újabb zaklatással kapcsolatos történetekkel.

Az Egyesült Királyság egyenlőségi felügyelősége szerint mintegy 200-an jelentkeztek az e-mail forródrótján, amelyet a BBC cikke nyomán hoztak létre.

Úgy nyilatkoztak, hogy „aggasztóak” a zaklatásról szóló legújabb állítások, és hogy „több lehetőséget” is mérlegelnek arra vonatkozóan, hogy hogyan folytassák a McDonald’s-szal kötött jogi megállapodást.

A McDonald’s az Egyesült Királyság egyik legnagyobb magánszektorbeli munkaadója, több mint 170 000 ember dolgozik 1450 étteremben.

Emellett az Egyesült Királyság egyik legfiatalabb munkaerőit alkalmazza, a dolgozók háromnegyede 16 és 25 év közötti. Sokaknak ez az első munkahelyük.

A legtöbb munkavállaló azonban nem közvetlenül a vállalat alkalmazásában áll, mivel a McDonald’s franchise-rendszert alkalmaz, ami azt jelenti, hogy az egyes üzemeltetők engedélyt kapnak az üzletek működtetésére és a személyzet alkalmazására.

A vállalat azonban bizonyos ellenőrzést gyakorol a franchise-üzemeltetők felett. Megkövetelik tőlük, hogy biztosítsák a McDonald’s márka iránti „egységességet és elkötelezettséget”, hogy a vásárlók minden étteremben ugyanarra az élményre számíthassanak.

Ennek az egységességnek az elérése érdekében a vállalati központ szigorú szabályokat ír elő arra vonatkozóan, hogy hogyan működhetnek ezek a vállalkozások. Ellenőrzésekkel biztosítják, hogy minden egyes üzlet megfeleljen a követelményeknek.

Semmi sem változott

Izzy a BBC-nek elmondta például, hogy a férfi alkalmazottak nyíltan beszéltek a szexuális életükről a 16 éves legénység tagjai előtt.

„Nem csak a nyelvezetről van szó” – mondta. „Ez egyszerűen elfogadhatatlan.”

Azt is elárulta, hogy a BBC riportjának megjelenése óta a felső vezetés egyik tagja sem beszélt a személyzettel arról, hogy milyen a munkahelyi légkör.

Nővére, Liv is ugyanebben a kelet-angliai üzletben dolgozott korábban, de felmondott miután megtapasztalta a szexista és zaklató munkakultúrát.

Elmondása szerint az egyik felsővezető nyíltan rasszista volt egy új alkalmazottal szemben, aki szikh vallású volt. Azt mondta, hogy a férfi olyan megjegyzést tett, hogy „az ő fajtája az, aki bombáz minket”.

„Az ilyesmit hallani undorodtam, mert nem értem, hogy egy olyan ember, akinek elvileg példát kellene mutatnia, hogyan mondhat ilyeneket” – mondta Liv.

Undorító

A BBC nyomozását követően a Leigh Day ügyvédi iroda közölte, hogy a McDonald’s személyzetének tagjai felvették velük a kapcsolatot, és megkérték, hogy indítsanak jogi eljárást a nevükben.

Ez lehet az első MeToo csoportos kereset az Egyesült Királyságban.

Az egyik ügyfél, Ed mindössze 16 éves volt, amikor idén év elején egy dél-angliai McDonald’s-fiókban kezdett dolgozni. Elmondása szerint egy vezető menedzser szexuális célzásokat tett, és többször is szexre kérte fel.

„Ez undorító. És borzasztó, hogy valaki, akinek ekkora hatalma van a munkahelyén, ilyet mondhat egy magamfajta 16 évesnek” – mesélte a BBC-nek.

Ed jelezte egy felsővezetőnek, hogy mi történt, de elmondása szerint a vezető figyelmeztette, hogy ha még egyszer felhozza a témát, akkor „súlyos következményekkel” kell szembenéznie, és nem lesz jogosult az előléptetésre.

Végül a munkahelyi zaklatás több hónapon keresztül tartott, és ez kihatott a mentális egészségére és az egyetemi tanulmányaira. Végül áprilisban felmondott.

Tapogatott

Rachel 17 éves volt, amikor első munkahelyét a McDonald’s egyik északnyugati fiókjában megkapta, ahol elmondása szerint az egyik vezető megtapogatta a fenekét.

Rachel szerint a környezet „mérgező” volt, és más férfi kollégák is tettek helytelen megjegyzéseket. Elmondta, hogy e-mailben felvette a kapcsolatot a vállalat személyzeti támogató szolgálatával, hogy jelentse az őt tapogató menedzsert, de soha nem kapott választ. A nő 2021 márciusában mondott fel.

„A McDonald’snak többet kellene tennie a probléma kezelése érdekében” – nyilatkozta.

Azt is elmondta, hogy csatlakozott a jogi lépéseket tervező csoporthoz, „hogy azok az emberek, akik azon gondolkodnak, hogy a McDonald’s-hoz jelentkeznek dolgozni, tisztában legyenek a dolgokkal, mielőtt belevágnának a munkába”.

Alistair Macrow, a McDonald’s UK and Ireland vezérigazgatója elmondta, hogy a BBC júliusi vizsgálatát követően „azonnal intézkedéseket rendelt el a kritikus területek kezelésére”.

„Az egész vállalatra kiterjedő független vizsgálati programot kezdeményeztem, a panaszkezelési folyamataink auditálását, magatartási kódexünk felülvizsgálatát, és számos esetben teljes körű fegyelmi tárgyalásokat”

– mondta.

„Ezen új folyamatok bevezetésével egyidejűleg külső munkaügyi szakértőket neveztünk ki, hogy független módon értékeljék és jelentést készítsenek a foglalkoztatási gyakorlatunk, a védelmi és fegyelmi eljárásaink hatékonyságáról. Ez jelenleg folyamatban van, és tervezzük, hogy a felülvizsgálat által meghatározott új lépéseket szükség szerint végrehajtjuk.

Azt is hozzátette, hogy

„Miközben magabiztosak vagyunk az első lépéseinket illetően, eltökélt szándékom, hogy megértsük, mit tehetünk még, és erőfeszítéseinknek messzemenőnek és folyamatosan fejlődőnek kell lenniük”

„Személyesen elkötelezett vagyok amellett, hogy a tudomásunkra jutott összes esetet gyorsan és alaposan kivizsgáljuk. Ahol megsértették a normáinkat, vagy ahol a folyamataink nem megfelelőek, ott változtatásokat fogok kezdeményezni. Tudom, hogy nagy személyes bátorság kell ahhoz, hogy valaki felemelje a szavát, és elsődleges feladatom annak biztosítása, hogy a hallottak alapján gyorsan és határozottan cselekedjünk.”

Forrás: BBC.com
Fotó: Freepik

5/5 - (162 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.