Megélhetési költségek: Napokon belül jöhet a háztartásokat segítő kormányzati terv

A BBC értesülései szerint akár már csütörtökön megjelenhet az a kormányzati terv, amely az emelkedő megélhetési költségek miatt támogatná az embereket.

A miniszterelnökre és a kancellárra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy cselekedjenek, mivel az üzemanyag-, az élelmiszer- és az energiaárak folyamatosan emelkednek.

Chris Mason, a BBC politikai szerkesztője szerint azonban a kormány is kétségbeesetten igyekszik megoldást találni.

A miniszterelnök hamarosan találkozik Rishi Sunak kancellárral, hogy véglegesítsék a terveket, a bejelentés pedig csütörtökön várható.

Boris Johnson az elmúlt napokban különböző nézeteket valló közgazdászokat hívott meg, hogy megvizsgálják a rendelkezésére álló lehetőségeket – tudta meg a BBC.

A BBC-nek nyilatkozó források szerint Johnson kedden arról beszélt, hogy a további kormányzati kiadások és beavatkozások között egyensúlyt kell teremteni annak érdekében, hogy az infláció ne emelkedjen tovább.

Kit Malthouse rendészeti miniszter is megismételte a kabinetülésen a „kis adójú” társadalomhoz való mielőbbi visszatérés követelését.

A múlt héten az infláció 40 éves csúcsot ért el, kedden pedig az Ofgem energiaszabályozó hatóság figyelmeztetett, hogy az energiaárak felső határa – amely korlátozza, hogy a szolgáltatók mennyivel emelhetik az árakat – várhatóan ősszel évi 2800 fontra emelkedik.

Az ellenzéki pártok továbbra is szorgalmazzák az olaj- és gázipari vállalatokra kivetett külön adót – a cégek rekordnyereségére kivetett egyszeri adót -, mondván, hogy a bevételt a legsúlyosabban érintettek támogatására lehetne fordítani.

Bár a kormányon belül enyhülni látszik az ellenállás az ötlettel kapcsolatban, sem Johnson, sem Sunak nem kötelezte el magát a lépés mellett.

Forrás: BBC.com

4.8/5 - (145 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.