Megvan az első nagy Brexit utáni megállapodás: Ausztráliával

Nagy-Britannia szabad kereskedelmi megállapodást köt Ausztráliával és reméli, hogy még több is lehetséges: a csatlakozás a világ a legnagyobb szabad kereskedelmi zónájához.

Nagy-Britannia és Ausztrália szabad kereskedelmi megállapodást köt, mely megszünteti a legtöbb árucikkre kiszabott vámot, viszont hosszabb átmeneti időt szab ki a mezőgazdasági termékekre. Boris Johnson miniszterelnök a megegyezést kedden hozta nyilvánosságra Londonban ausztrál hivatali kollégájával, Scott Morrison-nal együtt. A Johnson-kormány számára ez a szerződés Ausztráliával az első olyan nagyszabású és újkeletű szabad kereskedelmi megállapodás a Brexit óta, mely nem alapszik a legteljesebb mértékben az EU-ban érvényes kereskedelmi szerződések megállapodásain, mint például a megállapodás Japánnal.

A kormány ezzel azt akarja jelezni, hogy komolyan veszi a «Global Britain» célkitűzést. Johnson «a kapcsolatuk új hajnaláról» beszél Ausztráliával. A múlt évben a kétoldali kereskedelem térfogata 14 milliárd fontra rúgott (ez 16 milliárd eurónak felel meg). A britek örülnek a hírnek, hogy whisky-t, autókat, gépeket, gyógyszereket és édességeket exportálhatnak vámmentesen «Down Under»-be. Az ausztrálok a maguk részéről azt remélik, hogy mindenek előtt mezőgazdasági termékeket, élelmiszert és bort szállíthatnak Nagy-Britanniába. A mezőgazdasági árucikkekre vonatkozóan viszont az elkövetkező 15 évben a vámmentes kereskedelem egy felső határhoz kötődik megszabott kvótákkal. Ez a brit gazdák nyomására történik, akik attól félnek, hogy a piacot elönti az olcsó marhahús és birkahús a nagy ausztrál farmokról.

Hozzáférés a Csendes-óceánon Túli Közösséghez?

Johnson és Morrison Londonban országuk olyan termékeivel megrakott bevásárlókocsikkal mutatkozott, mint például az ausztrál vörösbor és csokoládés keksz (TimTam) és a brit csokoládés keksz (Penguin). A megállapodás gazdasági jelentősége a brit-ausztrál kereskedelem nagyjából 900 millió fontos (jó egymilliárd eurós) növekedésére vonatkozó előrejelzéssel jól átlátható.

Liz Truss kereskedelmi miniszter kijelentette, hogy a megállapodás Ausztráliával megnyitja a brit csatlakozás útját a Csendes-óceánon Túli Közösséghez (CPTPP), mely tizenegy nemzetet ölel fel, Ausztráliától és Chilétől kezdve Mexikón át Kanadáig, Japánig, Szingapúrig és Vietnámig, összesen majdnem 500 milliónyi lakossal. Ez a legnagyobb szabad kereskedelmi zóna egy 900 billió fontos kereskedelmi térfogattal és lehetővé teszi a hozzáférést a világ egyes legnagyobb fogyasztói piacaihoz.

A Brexit-átmenet időszaka után az új év kezdetén Nagy-Britannia kereskedelme az EU-val, a britek messze legnagyobb kereskedelmi partnerével, megnehezedett. Bár nem léteznek vámok, ellenőrzések vannak és megnövekedett a bürokrácia. A 2021-es év első negyedévében a kereskedelem térfogata jó egyötöddel csökkent az előző évekhez képest. Sok exportőr panaszkodik az új kereskedelmi határ miatt körülményesebbé vált bürokráciáról.

Forrás: www.faz.net

4.9/5 - (197 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.