„A mentőszolgálatnak fel kell számolnia mindennemű zaklatást”

A mentőszolgálatokat egy nemrég közzétett, elítélő jelentés szerint felszólították, hogy számoljanak fel mindennemű, így a szexuális zaklatással is, és tegyenek többet a bejelentések lehetővé tétele érdekében.

A beszámoló azután született, hogy a Sky News nyomozása feltárta a mentőszolgálaton belüli szüntelen szexizmus és zaklatás mérgező kultúráját, és egy nő azt állította, hogy „öngyilkossági hajlamba került”, miután kollégája bezárta egy mentőautóba és szexuálisan bántalmazta.

A független felülvizsgálatot a National Health Service (NHS) England rendelte meg, miután a National Guardian „Freedom to Speak Up” című, 2023 februári jelentése megállapította, hogy „a szexuális zaklatás, zaklatás vagy nem megfelelő viselkedés súlyos vádjait a kultúra részeként fogadták el”.

Egy évvel később a Siobhan Melia által készített mostani felülvizsgálat nagyjából ugyanezt állapította meg: a zaklatás – beleértve a szexuális zaklatást is – mélyen gyökerezik a mentőállomásokon.

A személyzet elmondta neki, hogy „továbbra is szembesülnek zaklatással és diszkriminációval, amire szerinte gyakran szkepticizmussal reagálnak. Munkája során azt is megállapította, hogy a trösztök gyakran a működési kapacitást és a személyzet megtartását helyezik előtérbe a visszaélésekkel kapcsolatos állítások kezelésével szemben.

Szexet imitáltak vele, majd kinevették – a meztelen fotóit is ellopták

Nicole már több mint egy évtizede mentős; attól tart, hogy a nők nincsenek biztonságban a szolgálatban, a zaklatást pedig elterjedtnek nevezte. Azt mondja, a pályafutása elején az idősebb férfi kollégái kukkolták.

Az egyik vezető mentős egyszer a személyzeti szobában egy asztal fölé hajolt és szexet imitált vele.

„Mindenki röhögött, nem volt más választásom, minthogy én is nevessek” – mondja Nicole.

Azt állítja, néhány évvel ezelőtt egy férfi kollégája meztelen fotókat lopott el a telefonjáról, majd küldött neki egy explicit videót magáról. Ezt elmondta a vezetőségnek, de úgy érzi, nem vették komolyan.

„Ez szörnyű. Utálok vele összefutni a munkahelyemen. Nyilvánvalóan nagyon kényelmetlenül érzem magam. Volt olyan is, hogy néhányszor tényleg együtt voltunk a stábban. És amikor azt mondtam a vezetőségnek, hogy »nem dolgozom vele«, csak annyit mondtak: »ez nem játszótér, nem választhatsz«.”

A férfit azóta előléptették, ami Nicole szerint nagyon nehéz helyzetbe hozta őt:

„Tudom, hogy jól végzi a munkáját, és keményen dolgozik, de ott mocorog az agyamban, hogy vajon újra megtehetné ezt? Megtenné-e még egyszer? És ő sokkal jobb helyzetben van, hogy újra megcsinálhassa ezt egy nála fiatalabbal.”

Azt mondja, nem bízik abban, hogy a mentőszolgálat megvédi a nőket az ilyen típusú viselkedéstől, és hogy az ehhez hasonló kulturális jelentések elegendőek lesznek a probléma megoldásához.

„Úgy értem, évek óta mondogatják, hogy nem tűrik a zaklatást. És mégis vannak még mindig olyan emberek a szolgálatban, akik nagyon megkérdőjelezhető viselkedést tanúsítottak. Lehet, hogy csak áthelyezték őket más állomásra, de még mindig dolgoznak” – mondja Nicole.

Nicole láthatóan elérzékenyült, amikor arra gondolt, milyen áldozatot követelt tőle a zaklatás. Kiemelte, nagyon szomorú és kiábrándult lett, és hogy nem hiszi, hogy az NHS meg akarja védeni.

„Biztonságban kell magukat érezniük a dolgozóknak”

„Ez egy hihetetlenül fontos jelentés, és üdvözöljük az abban foglalt ajánlásokat, amelyek segíteni fogják az NHS People Plan, valamint az egyenlőség, sokszínűség és befogadás javítására irányuló terv keretében már elvégzett munkánkat. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy támogassuk a mentőtrösztöket és az NHS valamennyi szervezetét abban, hogy folyamatosan javítsák a személyzet tapasztalatát és a betegek számára nyújtott szolgáltatásokat” – mondta a jelentéssel kapcsolatban Dr. Navina Evans, az NHS England vezető munkaerő-, képzési és oktatási tisztviselője. „Az NHS-ben dolgozóknak biztonságban kell érezniük magukat a zaklatás, a diszkrimináció vagy a visszaélés bármely formájától, és bízniuk kell abban, hogy elmondhatják aggályaikat, mert komolyan veszik azokat, és intézkednek is.”

Evans arról is beszélt, hogy az NHS hosszú távú munkaerőterve meghatározza, hogyan fognak többet tenni annak érdekében, hogy a személyzet és az önkéntesek számára egyenlő esélyeket biztosítsanak egy együttérző és befogadó kultúrában. Hozzátette: várakozással tekintenk a mentőállomásokkal, a helyi integrált ellátási tanácsokkal és a kulcsfontosságú érdekelt felekkel való együttműködés elé, hogy végrehajtsák a jelentésben szereplő ajánlásokat.

Sky News
Illusztráció: archívum

4.9/5 - (271 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.