„Mentsétek meg Geronimo-t“: Angliában egy gazdi harcol az alpakájáért

Angliában egy gazdálkodó kétségbeesetten harcol az alpakájáért, mely állítólag fertőző szarvasmarha-tuberkulózisban betegedett meg. A környezetvédelmi minisztérium Helen Macdonald-ot arra kötelezte, hogy altassa el Geronimo-t, máskülönben ezt a rendőrség fogja megtenni.

A bíróságok elutasították az 50 éves gazdálkodó fellebbezését a döntés ellen. De Macdonald bejelentette ellenállását. „Nem vagyok képes tétlenül elnézni és hagyni, hogy megöljék az állatomat, és kész vagyok rá, hogy bármelyik lövésznek elálljam az útját, aki azért jön, hogy Geronimo-t elpusztítsa“, nyilatkozott pénteken a „The Sun“-nak. „Ehhez nem a megfelelő nőt választották. Semmi esetre sem fogom Geronimo-t elaltatni.“

Időközben rengetegen támogatják Macdonald követelését, hogy a hatéves állatot két pozitív teszt ellenére is hagyják életben. A nyugat-angliai Wickwar nevű faluban élő alpaka-tenyésztőnek az a véleménye, hogy a vizsgálatok eredménye „tévesen pozitív“. Az ugyanis lehetetlenség, hogy az Új-Zélandról származó Geronimo éveken keresztül életben maradt volna, ha tényleg beteg. Az eset már régen eljutott George Eustice környezetvédelmi miniszter fülébe, aki a döntést ugyan sajnálja, de kitart mellette. Az újabb felülvizsgálatot Boris Johnson miniszterelnök szóvivője is elutasította. A teszt megbízható, mondta pénteken.

A szarvasmarha-tuberkulózis Nagy-Britanniában nagyon elterjedt probléma. A „National Farmers Union“ nevű mezőgazdasági szövetkezet adatai szerint az elmúlt évben 27 000 szarvasmarhát kellett levágni csak Anglia területén. Annak érdekében, hogy a betegség elterjedését megakadályozzák, Anglia egyes kiválasztott területein meghatározott idöszakonként évek óta leölik a borzokat, melyek a szarvasmarha-tuberkulózis terjesztői. Ezt a gyakorlatot 2022 után be akarják szüntetni. A kórokozók emberre is átterjedhetnek és betegségeket okozhatnak.

Forrás: t-online.de

4.9/5 - (297 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.