Michael Ballack mint televíziós szakértő: Lesz szíves Angliára tippelni

A kijelentései meggyőzőek. De az arra vonatkozó tippjeivel, hogy vajon ki fog az Európa-Bajnokságon tovább jutni, Michael Ballack, a valamikori szuverén « Capitano », melléfog. Ezért a mai napon életbevágó kívánságunk van a számára.

A futballmeccs egy kilencven perces dráma, néha hosszabbításokkal és tizenegyes-lövésekkel. A nézőket az érzelmek hideg-meleg váltakozásával traktálja. Egy játékos néhány perc alatt válhat ünnepelt vagy éppen tragikus hőssé. De a futball mindenek előtt egy demokratikus sport.

Aki a les szabályait megértette, nyugodtan beleavatkozhat. Sok szurkoló maga is játszott korábban, akár egy egyesületben, akár a játszótéren a szomszédban. Ez az, ami a futballt más sportágaktól megkülönbözteti. A pályán ezen kívül mindenki tapasztalhatta, hogy mi különbözteti meg az őstehetséget sporttársaitól : Képes volt a macska-egér játékra. Ifjú korában az ilyen macskák közé tartozott a német futballválogatott csapatkapitánya, Michael Ballack.

Egy futballjátszma eredménye azonban kiszámíthatatlan. Ha az osztrák Marko Arnautovic a nyolcaddöntős játszmában Olaszország ellen nem állt volna egy térdhosszal lesben, a szenzáció tökéletes lett volna. Ezért egy olyan valamikori világsztár, mint Ballack, semmivel sem okosabb nálunk, ha egy játszma végeredményét meg kell tippelnie. Vasárnap mint a Magenta TV szakértője, a nyolcaddöntős játszmákban Hollandiára és Portugáliára tippelt. A csehek és a belgák győztek. Ez mindazok számára vigasztaló, akik a táblázat alján szerepelnek.

Valószínűleg nem az előrejelzési képességeken múlik, hogy minden adó közvetítői csapatában van egy egykori futballsztár. Ezek legtöbbször alábecsülik a játszma kiszámíthatatlanságát, mert az eddigi eredményekből következtetnek a következő játszma kimenetelére. Ha a hollandok fölényesen mennek keresztül a csapatmérkőzéseken, a nyolcaddöntőben nem feltétlenül kell számolni játékbeli hiányosságokkal. De senki nem tudja olyan szépen elmagyarázni, mint egy egykori válogatott játékos, hogy miért történt minden másként, mint ahogy gondoltuk.

Michael Ballack mint valamikori « Capitano » a futball összes létező kiszámíthatatlanságát átélte. Az országos bajnokság egyik döntő játszmájában öngólt lőtt. Egy szezonban az akkori egyesületével (Bayer Leverkusen) megkapta a lehetőséget, hogy három mérkőzést megnyerjen, és ezt a lehetőséget nem tudta használni. Tragikus volt a sárga cédula a 2002-es Futball-Világbajnokság középdöntőjében, ami miatt lemaradt a végső mérkőzésről. Ez adja meg Ballack-nak azt a fajta hitelességet, amivel csak egy futballjátékos rendelkezhet, amikor utódai játékát magyarázza.

Nem éppen búskomor lelkületű

Néhány dolgot higgadtabban szemlél, mint mások. Így a portugál hátvéd Pepe Belgium elleni szabálytalanságát a következő szavakkal kommentálta: Pepe « nem éppen búskomor lelkületű ». Az egyre inkább taktikai kényszer által meghatározott futballjáték esetében ez már majdnem anarchista kijelentés. Ballack a sztárok megváltozott szerepét állapítja meg, mely együtt jár a játékrendszerek növekvő jelentőségével – egyre inkább az a szerepük, hogy beilleszkedjenek a csapat szerkezetébe. Ennek értelmében « az olyan csapatok, melyekben csapatszellem uralkodik, képesek legyőzni azokat a csapatokat, melyekben topsztárok játszanak ». Ez volt a véleménye a dánokról, akik egy sztárjuk tragikus kiesése után igen gondtalanul lépnek fel.

De nem kizárt, hogy a következő játszmák egyikében Ballack számára is a topsztár lesz ismét a döntő tényező. Ennyiben változnak a kommentárok a játszmák alakulásával. Pillanatfelvételekről van szó, melyek megfelelnek a futball kiszámíthatatlanságának. Ma meg fogjuk látni Londonban, hogy a szakértő játszma előtti elemzései vajon a játszma után is érvényesek-e. Hogy a csapatszellem lesz-e a döntő tényező, nem tudjuk. Meglehet, hogy győzelem vagy kudarc egy topsztáron fog múlni. Végülis a futball egy dráma, melynek végeredményét senki sem tudhatja. Nekünk, mint nézőknek, ez garantálja a legjobb szórakozást. Mindenesetre talán jobb lenne, ha Michael Ballack a németek vereségére tippelne. Ezt jó előjelnek tekinthetnénk a játszma kimenetelét illetően.

Forrás: www.faz.net

4.9/5 - (246 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.