Mind the gap! – figyelmeztet Károly király

„Mind the gap”, vagyis ügyeljenek a szerelvény és a peron széle közötti résre – a koronázási hétvégén III. Károly király személyesen hívja fel erre a londoni metrón és a brit vasúthálózaton utazók figyelmét.

A vonatok és az állomások hangszóróin folyamatosan ismételgetett felhívás a nagy-britanniai metró- és vasúti közlekedés évtizedek óta elmaradhatatlan része, mivel a zömmel évszázados állomásépületek peronszélei és a modern szerelvények sokszor nem illeszkednek egymáshoz hajszálpontosan; egy-egy állomáson a rés olyan széles, hogy az óvatlan utazó lába is beleszorulhat.

Erre rendszerint gépi hang hívja fel az utasok figyelmét, ám a pénteki üzemkezdettől a 402 kilométeres londoni metróhálózat tizenkét vonalának szerelvényein és 270 megállójában, valamint a 2570 brit vasútállomáson személyesen III. Károly kéri óvatosságra az utazókat.

Károly és hitvese, Kamilla koronázása szombaton lesz. Az uralkodó a londoni közlekedési vállalat (Transport for London, TfL) által néhány hete rögzített felvételen felesége nevében is „csodálatos koronázási hévégét” kíván az utasoknak. Kamilla hozzáteszi: „bárhova utazzanak is, reméljük, biztonságos és kellemes útjuk lesz”.

„And remember, please mind the gap”

– fejeződik be a rövid üdvözlés és felhívás ismét a király hangján.

A háromnapos koronázási hétvégén hallható felvétel – amelyet Károly vidéki rezidenciáján, Highgrove-ban rögzítettek a TfL munkatársai – országnyi embertömeghez jut majd el, hiszen csak a londoni metrón naponta átlagosan 4 millióan utaznak, és egyes vonalak hétvégenként forgalmasabbak, mint hétköznap – számolt be az MTI.

Fotó: Pixabay

4.9/5 - (251 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.