Munkáspárt: terrorellenes módszerekkel kell megállítani a csónakokat

A brit Munkáspárt vezetője szerint a Nagy-Britanniába illegálisan érkező menedékkérők ruandai áttelepítése helyett terrorellenes módszerekkel kell megakadályozni, hogy az embercsempészek útnak indíthassák az európai kontinensről a határsértőket szállító csónakokat.

Sir Keir Starmer, aki a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt választási győzelme esetén Nagy-Britannia következő miniszterelnöke lesz, a délkelet-angliai Dover kikötővárosban ismertette a Labour terveit az illegális bevándorlás visszaszorítására. Kijelentette: a munkáspárti kormány már az első munkanapján leállítaná a konzervatívok ruandai áttelepítési programját, és az erre szánt pénzt új, terrorellenes módszerekkel dolgozó határbiztonsági parancsnokság létrehozására fordítaná.

Starmer szerint nem kétséges, hogy a konzervatív párti kormány útnak tudja majd indítani az első repülőjáratokat Ruanda felé az áttelepítendő, illegálisan Nagy-Britanniába érkezett menedékkérőkkel a fedélzetükön.

Nem kétséges ugyanakkor az sem, hogy ez a módszer működésképtelen, mivel ezen az úton évente alig néhány száz embert lehet Nagy-Britanniából áttelepíteni, nem egészen egy százalékát azoknak, akik egy-egy évben illegálisan átkelnek a La Manche-csatornán, és mindez 600 millió fontba (270 milliárd forint) kerül – tette hozzá a Munkáspárt vezetője.

Starmer szerint a Munkáspárt által tervezett határvédelmi parancsnokság olyan terrorizmusellenes hozzáállással lépne fel az embercsempészet ellen, amelyről már bebizonyosodott, hogy működőképes.

A testület több száz magasan képzett szakértőt toborozna a brit Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA), a határrendészet, az angol-walesi főügyészség és a belső elhárítás (MI5) állományából – mondta.

Keir Starmer kijelentette: az embercsempészek semmivel sem jobbak, mint a terroristák, hiszen fenyegetést jelentenek emberek életére és a nemzetbiztonságra egyaránt, „ezért ideje, hogy ennek megfelelően bánjunk velük”.

A Labour vezetője szerint az ehhez szükséges új bűnüldözési jogkörök közé tartozik a szervezett embercsempészcsoportok internethozzáférésének elvágása, bankszámláik zárolása, mozgásuk nyomon követése, és mindehhez a hírszerző szolgálatok által nyújtott információk felhasználása.

A konzervatív párti kormány két éve kötött államközi szerződést Ruandával arról, hogy a brit határokat illegálisan átlépő menedékkérőket a közép-afrikai ország befogadja, az azóta húzódó jogi és parlamenti csatározások miatt azonban az áttelepítési program még nem indult el.

MTI
Illusztráció: Freepik

5/5 - (142 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.