A művészet agyra gyakorolt hatását prezentáló fejhallgatót mutattak be

Az Egyesült Királyság múzeumaiban és galériáiban mutatják be a headseteket, amelyek lehetővé teszik az emberek agyhullámainak 3D-s és valós idejű megjelenítését a képernyőkön. A program az Art Fund jótékonysági szervezet kezdeményezésének része, amelynek célja, hogy a látogatókat visszacsábítsa a múzeumokba és galériákba, amelyeknek nehézségekbe ütközik a látogatószámok visszatérése a járvány előtti időszakhoz.

A fejhallgatók egy elektroenkefalogram (EEG) monitorhoz vannak csatlakoztatva, így az emberek agyhullámai 3D-ben és valós időben megjeleníthetők a képernyőkön.

Az eszközöket már használták a londoni Courtauld Galériában, ahol az emberek láthatták, milyen hatással vannak az agyukra olyan művészek alkotásai, mint Vincent van Gogh, Èdouard Manet és Paul Cézanne.

„Ez egy módja annak, hogy pontosan megmutassuk, mi történik az agyunkban, és milyen izgalmas újra múzeumi környezetben, galériában lenni, valódi művészetet látni, és átélni ezt az élményt. Vissza akarjuk csalogatni az embereket” – mondta Jenny Waldman, az Art Fund igazgatója a Sky Newsnak.

A The Mill speciális effektekkel foglalkozó cég által Seph Li interaktív művésszel együttműködve létrehozott technológia képes megmutatni, hogy a művészet milyen hatással lehet az emberi agyra.

Dr. Ahmad Beyh, a Rutgers Egyetem idegkutatója szerint a művészet hosszú távon pozitív hatással lehet az agyra, bár szerinte további kutatásokra van még szükség.

„A jutalom és az élvezet egy helyen esik egybe az agyban a művészet szépségének jellegzetességeivel. És ugyanez a terület történetesen a depresszió kezelésének célpontja is” – mondta Dr. Beyh.

Az orvos hozzátette: úgy tűnik, van egy közös tényező, hogy a művészet bizonyos módon foglalkoztatja az agyat, különösen, ha abban olyan szépséget találunk, amely nemcsak a pillanatban, hanem talán hosszabb távon is jótékony hatású lehet.

Fotó: Pixabay

4.9/5 - (239 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.