Nincs napirenden az újbóli EU-csatlakozás

A brit Liberális Demokraták vezetője szerint Nagy-Britanniának központi szerepet kell betöltenie Európában, de jelenleg nincs napirenden az újbóli brit EU-csatlakozás.

Sir Ed Davey, akinek pártja – hagyományosan a harmadik legnagyobb országos parlamenti erő – most tartja éves kongresszusát a dél-angliai Bournemouth-ban, a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt olyan mértékben tette tönkre Nagy-Britannia és az Európai Unió kapcsolatrendszerét, hogy az európai politikusok már nem is figyelnek oda arra, amit a brit kormány mond.

Davey szerint ebben a helyzetben először a bizalom és az együttműködés újjáépítésére kell összpontosítani, és ez időt vesz igénybe.

A Liberális Demokraták a hagyományos nagy brit parlamenti pártok közül mindig is a legerőteljesebb EU-párti politikai erőnek számítottak. A brit EU-tagságról 2016-ban tartott – a kilépésre szavazók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött – népszavazás előtt egyértelműen a bennmaradás mellett kampányoltak, a kilépés után pedig folyamatosan az újbóli EU-csatlakozás célja állt politikai programjuk középpontjában.

Sir Ed Davey azonban a vasárnapi BBC-műsorban – arra a kérdésre, hogy a Liberális Demokraták továbbra is Nagy-Britannia újbóli EU-csatlakozását kívánják-e – kitérően úgy válaszolt, hogy ez jelenleg nincs napirenden.

Hozzátette: először meg kell erősíteni a brit gazdaságot, amelynek súlyos károkat okozott a Brexit, és újjá kell építeni az EU-hoz fűződő kapcsolatrendszert.

Ehhez magunkkal kell vinnünk a brit választókat, és az európai politikusokat is meg kell győzni arról, hogy vegyenek komolyan bennünket, mert úgy érzik, hogy nagyon cserben hagytuk őket – fogalmazott a Liberális Demokraták vezetője.

Davey a riporter többszöri kérdésére sem volt hajlandó egyértelműen kijelenteni, hogy a Liberális Demokraták célja továbbra is Nagy-Britannia újbóli belépése az Európai Unióba.

Nagy-Britannia 2020. január 31-jén távozott az EU-ból, és a Brexit utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártával, 2020 végén az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett. Sir Keir Starmer, a második legnagyobb brit parlamenti erő, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje az elmúlt időszakban többször is egyértelműen megerősítette azt az álláspontját, hogy ha pártja kormányra kerül, nem léptetné vissza Nagy-Britanniát az Európai Unióba, sem az EU egységes belső piacára és vámuniójába.

Starmer a BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben úgy fogalmazott, hogy Nagy-Britannia számára nincs visszaút az EU-ba, mivel az ország a népszavazáson meghozta döntését, és erre a helyzetre kell működőképes megoldást találniuk. Hozzátette ugyanakkor, hogy kormányra kerülése esetén a Munkáspárt a konzervatívok által Brüsszellel kötött Brexit-megállapodás jelentős mértékű átdolgozására törekedne.

A Munkáspártnak minden felmérés szerint 20 százalékpont körüli támogatottsági előnye van a konzervatívokkal szemben, és egybehangzó előrejelzések szerint a jövőre esedékes brit parlamenti választáson a tizenhárom éve ellenzékben lévő párt a győzelem esélyével indulhat.

Forrás: MTI

4.9/5 - (322 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.