Nagy-Britannia: Egy minisztériumi dolgozó titkos dokumentumokat felejt a megállóban

Egy buszmegállóban a brit Honvédelmi Minisztérium titkos dokumentumai bukkantak fel. Egy minisztériumi dolgozó felejtette ott őket. Állítólag a Fekete-tengeren történt eseményről is szó van bennük.

A brit Honvédelmi Minisztérium egyik dolgozója titkos dokumentumokat felejtett egy buszmegállóban. Egy járókelő találta meg a teljesen átnedvesedett iratokat, a dél-kelet-angliai Kent grófságban és adta át azokat a BBC-nek, ahogy vasárnapi nyilatkozatukból kiderült. Nagyjából ötven oldalról van szó e-mailekkel és prezentációkkal. Többek között Moszkva lehetséges reakcióját fejtegetik a HMS Defender nevű torpedóromboló útvonalát illetően az Oroszország által megszállva tartott Krím-félsziget partjai előtt elterülő vitatott felségvizeken. Ezen kívül a brit hadsereg NATO-bevetést követő afganisztáni jelenlétéről is szó esik bennük.

A Minisztérium közleménye szerint a dolgozó az iratok elvesztését kedden azonnal jelentette. A vizsgálatot már megindították.

A brit kormány hangsúlyozza, hogy a HMS Defender – ahogy azt a nemzetközi jog is fedezi – a két pont közötti leggyorsabb utat választotta. Moszkva szempontjából a hadihajó illegálisan hatolt be orosz felségvizekre. A parti őrség figyelmeztető lövéseket és bombákat vetett be, hogy a torpedórombolót visszaszorítsa. London ezzel szemben egy orosz hadgyakorlatról beszél és azt hangsúlyozza, hogy a romboló a hajózási szabadságot érvényesítette.

A Honvédelmi Minisztérium ezzel kapcsolatban most így nyilatkozik: “Ahogy a nyilvánosság azt elvárná, a Honvédelmi Minisztérium minden tervezetét körültekintően alakítja.” Ezért “minden potenciális faktort” összevetnek, ha “operatív döntéseket” kell hozni.

Forrás: www.faz.net

4.9/5 - (250 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.