Nagy-Britannia elhalasztja az EU-ból érkező termékek tervezett beszállítási ellenőrzését

Azért, mert a termékek mennyisége a brit polcokon a szállítási nehézségek miatt csökken, London irányt vált. Elhalasztják a tervezett teljes körű határellenőrzéseket, leginkább az élelmiszerekre és az állati eredetű termékekre vonatkozóan.

Az ellátási nehézségek Nagy-Britannia politikájában a helyzet újraértékeléséhez vezettek a határokon történő szigorított ellenőrzéseket illetően. A Brexit és a pandémia a szállítási láncot és a vállalatokat érintő következményei miatt a brit kormány ismét több hónappal elhalasztja az EU-ból érkező beszállított termékekre vonatkozó ellenőrzéseket. Itt annak az ellenőrzéséről van szó, hogy az élelmiszerekre vonatkozó szabványokat betartják-e. „A pandémiának hosszabb távú következményei voltak a vállalatokra nézve úgy az Egyesült Királyságban, mint az EU-ban, mint ahogy azt a megfigyelők még márciusban várták“, mondta a brit Brexit-megbízott David Frost.

A brit határellenőrzéseknek tulajdonképpen 2022. január 1.-től érvénybe kellene lépni, egy évvel Nagy-Britannia kilépése után az EU-vámközösségből és a belpiacról. Már október 1. után tervezték a beszállított termékek teljes körű ellenőrzését az olyan területeken, mint az élelmiszerek és az állati eredetű termékek. A teljes vámáru-nyilatkozatoknak a terv szerint januártól kell érvénybe lépni. De az élelmiszerek és az állati eredetű termékek ellenőrzését, mely a betegségek elleni védelemre hivatott, az adatok szerint a jövő év januárja helyett júliusra halasztják. A biztonsági nyilatkozatok előírásait is 2022 júliusára halasztják.

Problémás ellátási nehézségek

Az EU a maga részéröl már január óta pontosan ellenőrzi a Nagy-Britanniából érkező termékeket. Ez a tény, a pandémia, a bürokrácia és a bevándorlás vezetett Nagy-Britanniában a szállításban előállt nehézségekhez. A pandémia és az EU belpiacáról történt kilépés miatt Nagy-Britanniában teherautósofőr-hiány van, ami leginkább az élelmiszer-szektorban vezet nehézségekhez és késésekhez az ellátásban. Leginkább a friss élelmiszerekkel történő kereskedelem került emiatt és a növekvő szállítási költségek miatt nyomás alá.

„Azt akarjuk, hogy a vállalatok arra koncentráljanak, hogy felépüljenek a pandémiából, ahelyett, hogy a határon felmerülő új követelményekkel kelljen bajlódniuk“, mondta Frost. „Ez az oka annak, hogy a teljes körű határellenőrzések bevezetésére egy új, gyakorlatias tervet dolgoztunk ki.“ Nagy-Britannia csak nemrég halasztotta el egyoldalúan a Brexit-szabályzat alkalmazását az Észak-Írország és az ország egyéb területei között zajló kereskedelemre vonatkozóan.

A gazdasági képviselők bosszúsan reagáltak. Így az FDF (Élelmiszer- és Italgyártók Szövetsége) is bírálta a hirtelen bejelentést. A vállalatok sok pénzt költöttek arra, hogy október 1.-re pontosan felkészüljenek, most pedig „megbüntetik“ őket. Nagy-Britannia a Brexitet követő, az észak-írországi kereskedelemre vonatkozó szabályzat teljes körű alkalmazását is elhalasztotta. London tárgyalásokat folytat Brüsszellel az Észak-Ír-Protokoll megvalósításával kapcsolatban. A Protokoll értelmében a brit tartomány Észak-Írország és az EU-tagállam Írország között nem vezetnek be vámellenőrzéseket. Ehelyett Nagy-Britannia és Észak-Írország között kell ellenőrzéseket bevezetni.

Forrás: spiegel.de

4.9/5 - (255 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.