Nagy-Britannia lazítani akar a munkaügyi szabályzaton

Angliában a szállítási vállalkozók krónikus hiánya uralkodik. Az ország most a külföldi munkaerők számára felállított szállítási szabályok leegyszerűsítésével akar ez ellen fellépni. Ez a terv viszont sok oldalon bírálatba ütközik: Az Egyesült Királyság ezáltal vajon szabotálja a hazai vállalkozókat?

A teherautó-sofőrök nyilvánvaló hiánya elleni harcban a brit kormány lazítani akar a külföldi szakemberekre vonatkozó munkaügyi szabályzaton és ki akarja terjeszteni az úgynevezett kabotázst. Grant Shapps közlekedési miniszter közleménye értelmében engedélyeznék, hogy a Nagy-Britanniában tartózkodó külföldi szállítási vállalkozók a jövőben két hét lefolyása alatt korlátlan mennyiségű árucikket vehessenek fel és rakodhassanak le. „Ez nagyjából 1000 további kamionsofőrnek felel meg az utakon, de nem kell vízumokat kiállítani ahhoz, hogy ezt megvalósítsuk“, mondta Shapps a „Sky News“-nak.

Eddig hetente csak két belföldi állomás engedélyezett. A brit szállítási vállalkozók testülete (RHA) és az európai szakszervezet (FNV) is felháborodással reagált. Rod McKenzie, az RHA menedzsere, az ötletet populistának nevezte. „A kormány meg akarja menteni a karácsonyt és azt akarja, hogy aztán a karácsony megmentőjének tekintsék“, mondta McKenzie a „BBC Radio 4“-nek. Ennek fejében viszont gyengítenék a brit vállalkozókat. „Nem akarjuk, hogy a kabotázs szabotálja az ágazatunkat“, mondta McKenzie.

Edwin Atema az FNV-től, mely a teherautó-sofőrök érdekképviselete az EU-n belül, ezen a csatornán azt mondta, hogy a kormány ezzel a lépéssel legalizálná a kamionsofőrök kizsákmányolását. „A kabotázs szabályainak megszüntetése nem fog segíteni, csak még inkább olaj lesz a tűzre egy olyan ágazatban, amely már amúgy is tönkrement“, mondta Atemna. Az RHA állításai szerint Nagy-Britanniában kb. 100 000 teherautó-sofőr hiányzik. Ennek több oka is van: Ez a munka, csak úgy, mint Németországban, legtöbbször rosszul fizetett, viszont megerőltető. Az infrastruktúra csapnivaló, a fiatalok és a nők számára semmi vonzó nincs benne.

Nagy-Britannia esetében viszont még az is ront a helyzeten, hogy a Brexit után életbe lépett új szigorított bevándorlási szabályok megnehezítik a külföldi szakemberek csatlakozását. A brit kormány hangsúlyozza, hogy le akarja állítani az olcsó munkavállalók korlátlan bevándorlását és egy magas fizetési szinten álló országot akar létrehozni. A kormány ellenben a bevásárlóközpontok üres polcai, a kiszáradt benzinkutak és a kikötőkben összetorlódott konténerek nyomása alatt kb. 5000 munkavállalói vízumot helyezett kilátásba külföldi kamionsofőrök számára.

Forrás: n-tv.de

4.9/5 - (173 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.