Nagy-Britannia: Mint a Vadnyugaton

150 font egy korona-tesztért: A brit miniszter egyes vállalatokat „cowboy-viselkedéssel” vádol.

Úgy tűnik, Sajid Javid nem tud mit kezdeni a cowboyokkal. A brit egészségügyi miniszter szemében ők nyilvánvalóan nem sokkal többek olyan meglehetősen szégyentelen alakoknál, akik nem csak átvitt értelemben szegezik embertársaik mellének a pisztolyt. Javid hétfőn az Egyesült Királyság egyes vállalatainak mindenesetre szabályszerű « cowboy-viselkedést » vetett a szemére. Ezalatt az összes olyan vállalatot értette, melyek egy a kormány által előírt korona-tesztért akár 150 fontot, átszámítva tehát akár 175 eurót is bezsebelnek. A miniszter most ez ellen a zsebmetszés ellen akar fellépni.

Egyes brit vállalatok ilyen jellegű üzleti módszerei már egy ideje megfigyelhetőek. Az, aki az utóbbi időben Nagy-Britanniába utazott, az illetékes szolgáltató keresése során ezen a téren megszerezhette a kellő tapasztalatokat. Jelenleg ugyanis ez a helyzet : Aki Nagy-Britanniába akar utazni, annak a kiindulási helytől függően az érkezése előtt és után el kell végeznie egy bizonyos számú korona-tesztet. Azoknak a Németországból érkezőknek például, akik átestek a teljes oltási programon, az utazás megkezdése előtt be kell mutatniuk egy teszt-eredményt, majd két nappal az érkezésük után Nagy-Britanniában ismét teszteltetni kell magukat. Erre a második tesztre már az indulás előtt be kell jelentkezni. Ekkor az utazó a szolgáltatótól kap egy számot, melyet a beutazás digitális bejelentésénél meg kell adni.

Ezeket a szolgáltatókat meg lehet találni a kormány internetes oldalán. Most viszont az Egészségügyi Minisztérium bejelentése szerint 57 vállalatot levettek a listáról, mert vagy egyáltalán nem is léteztek, vagy a szükséges teszt nem volt megtalálható a kínálatukban. Több, mint 80 vállalat kapott figyelmeztetést az ár félrevezető meghatározása miatt. « Teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy egy privát teszt-szolgáltató kihasználja a nyaralni szándékozókat, a mai akciónkkal pedig véget vetünk ennek a cowboy-viselkedésnek », mondta hétfőn Javid egészségügyi miniszter.

A « Which » nevű brit fogyasztói érdekvédelmi szervezet ezt a lépést üdvözölte, viszont úgy találta, hogy már régóta esedékes – végül is az iskolaszünet hamarosan véget ér. A fogyasztói érdekvédelem adatai értelmében a tíz szolgáltató közül, melyek a kormány honlapja szerint a legolcsóbbak, a reklámozott tesztek egyiknél sem voltak elérhetőek a megadott áron. A több, mint 400 felsorolt szolgáltató közül néhány még ezen a hétvégén is jó 300 fontot számított fel két korona-tesztért. Könnyen lehet, hogy néhány cowboy büszke lenne ezekre a vadnyugati módszerekre.

Forrás: sueddeutsche.de

4.9/5 - (282 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.