Nagy-Britannia tagadja Oroszország figyelmeztető lövéseit

Oroszország állítja, hogy megállított egy brit hadihajót a Krím-félsziget partjainál. Figyelmeztető lövések hangzottak el és ledobtak négy bombát. Nagy-Britannia az eseményt másképpen ecseteli.

Oroszország és Nagy-Britannia eltérő véleményen van egy fekete-tengeri eseményt illetően. Saját bevallása szerint az orosz hadsereg kedden a déli órákban figyelmeztető lövésekkel megállított egy brit hadihajót a 2014 óta Oroszország által megszállva tartott ukrán Krím-félsziget partjainál. Ezt a brit hadsereg cáfolta: “Nem adtak le figyelmeztető lövéseket a HMS Defender-re”, hozta a londoni Honvédelmi Minisztérium nyilvánosságra.

Azt az állítást sem lehet alátámasztani, miszerint a hajó közelében bombák kerültek bevetésre. “A Királyi Tengerészet az ukrán felségvizek ártalmatlan átkelésén vett részt és nem vétett a nemzetközi jog ellen”, mondták. A brit Honvédelmi Minisztérium egy Ogyesszából Grúziába történő “rutin-átkelésröl” beszélt. A HMS Defendert “az általános szokásnak megfelelően” orosz hajók kísérték és figyelmeztették a tágabb környezetben folyó gyakorlatokra. Brit idő szerint 09:45 órakor a torpedóromboló “biztonságban elhagyta a folyosót”.

Egy BBC-tudósító, aki az esemény időpontjában a fedélzeten tartózkodott, ettől eltérően ábrázolta a helyzetet. Az ő elmondása szerint az orosz parti őrség hajói megkísérelték, hogy a torpedórombolót “más útvonalra kényszerítsék” és 100 méterre megközelítették. Rádión megfenyegették a briteket, hogy “tüzet nyitnak rájuk”. A közelben ezen kívül több, mint húsz harci repülőgépet lehetett látni, távolabb pedig lövéseket lehetett hallani. Ezt megelőzően a brit hajóskapitány “szándékosan” a Krím déli csücske felé vette az irányt, “hogy lerázza az oroszokat”. A kapitány állítólag egy “magabiztos, de nem konfrontatív küldetésről” beszélt.

Az orosz Honvédelmi Minisztérium viszont azt állította, hogy a brit tengerészet “Defender” nevű torpedórombolója előzetes figyelmeztetés ellenére 11:52 órakor “átlépte az Orosz Államszövetség határát”. A hajó három kilométeres távolságban behatolt az orosz felségvizekre, hangsúlyozta a Minisztérium és az esemény helyszíneként a Mys Fiolent előtti területet adta meg, mely Sevastopol-tól délre a Krím nevü ukrán félszigeten fekszik.

Oroszország a félszigetet 2014 márciusa óta a saját területének tekinti, ami a tengeren sem maradt incidensek nélkül. Helyi idő szerint 12:06 és 12:08 órakor az orosz parti őrség egyik hajója figyelmeztető lövéseket adott le, 12:19 órakor pedig egy orosz harci repülőgép figyelmeztetésként egy bombát dobott a torpedóromboló útvonalára, hozták Moszkvában a továbbiakban nyilvánosságra. 12:23 órakor a brit hajó “elhagyta az Orosz Államszövetség felségvizeit”. A hírek szerint a brit nagykövetség katonai attaséját Moszkvában berendelték a Honvédelmi Minisztériumba.

Az elmúlt héten az orosz Honvédelmi Minisztérium közölte, hogy a „Defender“ nevű torpedóromboló, valamint az „Everton“ nevű holland fregatt útvonalát a Fekete-tengeren megfigyelés alá helyezi. „A mi oldalunkon mindenesetre senki nem fog örülni ezeknek a hajóknak“, mondta Vladimir Komojedov, az orosz Fekete tengeri flotta egykori parancsnoka, az „Interfax“ nevű hírügynökségnek és a NATO-tagállamokból származó hadihajók megnövekedett aktivitásáról panaszkodott. A „Duma“-ban, vagyis az orosz alsó-házban, az eset után olyan fenyegetések hangzottak el, hogy „az ilyen jellegű túlkapásokat meg kell akadályozni“, szükség esetén lövésekkel.

Június elején a Honvédelmi Minisztérium arról nyilatkozott, hogy Oroszország figyelmesen követi a “Sea Breeze 2021” nevű ukrán-amerikai manőver előkészületeit Ukrajnában. A manőver június 28-tól július 10-ig fog tartani; összesen 30 további ország hadserege fog rajta részt venni, közöttük jó néhány NATO-tagállamé.

Forrás: www.faz.net

5/5 - (278 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.