Nancy Pelosi felállítja a kereskedelmi szerződés feltételeit Nagy-Britanniával

Nagy-Britannia és az EU az úgynevezett Észak-Ír-Protokoll megvalósításáról vitatkozik. Az amerikai demokrata Pelosi most a kereskedelmi szerződést Nagy-Britanniával a témában történő megegyezéshez köti.

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház szóvivője, a kilátást egy kereskedelmi szerződésre hazája és Nagy-Britannia között az Észak-Írországra vonatkozó Brexit-szabályzat körüli vita megoldásához kötötte. „Szükség van a megegyezésre“, mondta Pelosi pénteken egy látogatás alkalmával a londoni Chatham House-ban.

A demokrata politikus eközben hangsúlyozta az 1998-ban megkötött Húsvét-Pénteki-Megegyezés jelentőségét, mely a katolikus nacionalisták és a protestáns egységpártiak közötti békét hivatott biztosítani az egykori polgárháború sújtotta területen. Nem egy szakértő látja úgy, hogy a Brexit-tárgyalások Észak-Ír-Protokollja ezt a megegyezést veszélyezteti.

„Ha a Húsvét-Pénteki-Megyegyezést aláássák, nagyon valószínűtlen, hogy létrejöhet egy kereskedelmi szerződés Nagy-Britannia és az USA között“, mondta Pelosi.

Az ellenőrzések az Ír-tengeren elégedetlenséget okoznak

Nagy-Britannia és az EU mostanában az úgynevezett Észak-Ír-Protokoll megvalósításáról vitatkozik, mely a brit tartomány számára a Brexitet követően különleges szabályokat tervez. Ezek értelmében Észak-Írország továbbra is az EU-belpiac szabályaihoz tartja magát, hogy az Észak-Írország és Írország közötti határ továbbra is nyitott maradhasson. Ezáltal viszont szükségesek az ellenőrzések az Ír-tengeren, ami Észak-Írországban a társadalom egyes részeiben elégedetlenséget okoz.

Joe Biden amerikai elnök, aki többek között ír gyökerekkel is rendelkezik, már többször is hangsúlyozta a megegyezés szükségességét az észak-ír kérdésben. Nagy-Britannia a Brexit után nagy reményeket fűz egy az USA-val kötött kereskedelmi szerződéshez.

Pelosi ezen kívül alapvetően az USA gazdasági rendszeréről beszélt. A kapitalizmus nem segítette az ország gazdaságát abban a mértékben, amilyen mértékben szükséges lett volna. Pelosi szerint a rendszert ezért át kell dolgozni, hogy az USA középosztályát meg tudják erősíteni.  Nem lehet egy olyan rendszerben élni, ahogy egyesek sikere a munkásosztály és a környezet kizsákmányolásából keletkezik.

Forrás: spiegel.de

4.9/5 - (319 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.