Nem elegendőek a támogatások a gázkazánok hőszivattyúkra való cseréjéhez

Szakértők bírálták azokat a terveket, amelyek szerint jövő áprilistól a gázkazánok helyett alacsony szén-dioxid-kibocsátású hőszivattyúkkal támogatnák az angliai és walesi lakástulajdonosokat.

A háztartásoknak jövő áprilistól 5000 font összegű támogatást ajánlanak fel, hogy segítsék őket az átállásban.

Bár az Egyesült Királyságban 25 millió háztartásban van gázkazán, a támogatásokból három év alatt mindössze 90 000 szivattyút finanszíroznak.

A kormány szerint ez növelni fogja a szivattyúk iránti keresletet, de a kritikusok szerint a terv nem elég nagyszabású.

A lakástulajdonosokat arra fogják ösztönözni, hogy hőszivattyúra vagy más, alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiára váltsanak, ha a jelenlegi kazánjukat le kell cserélni.

Egy léghőszivattyú ára 6000 és 18 000 font között van, a beszerelt típustól és az ingatlan méretétől függően.

A miniszterek szerint a támogatások révén a hőszivattyúk ára hasonló lesz, mint egy új gázkazáné. A három év alatt a támogatásra elkülönített 450 millió font azonban kritikák szerint nem elegendő.

A szakértők arra is rámutatnak, hogy költséges új szigetelésre és egyéb otthoni fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy a háztartások a lehető legjobban kihasználhassák az átállás előnyeit.

További kiadások

„A gáz a küszöbön álló áremelések miatt került be a hírekbe” – mondta Dr. David Glew, a Leeds Beckett Egyetem, a Leeds Fenntarthatósági Intézetének energiahatékonysági és energiapolitikai vezetője.

„A gázzal azonban valójában viszonylag olcsón lehet fűteni” – tette hozzá.

„Ha szigetelni kell a házunkat, az akár több tízezer fontba is kerülhet, és csak néhány száz fontot spórolunk meg, így a gazdaságosság nem igazán áll össze.”

Mike Childs, a Friends of the Earth tudományos vezetője szerint a hőszivattyúk száma, amelyekre a támogatások kiterjednének, „egyszerűen nem elegendők”, és ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság nem fogja teljesíteni az éghajlati célkitűzéseit.

„Ezek a támogatások csak a legtehetősebb háztartásokat fogják váltásra ösztönözni” – mondta.

Caroline Jones, a Greenpeace UK éghajlatvédelmi kampányfelelőse szerint a kormánynak több pénzt kell biztosítania az átállás felgyorsításához.

„Világosabb jelzés lett volna, ha 2035 előtt fokozatosan kivonják az új kazánokat” – mondta.

A kormány azt mondja, hogy 2035 után nem kíván új gázkazánokat értékesíteni, de nem tiltotta be őket teljesen.

Boris Johnson miniszterelnök a Sun című napilapban azt írta: „A kazánrendőrség zöldingesei nem fogják szandálos lábaikkal berúgni az ajtót és lefoglalni a régi kazánokat.”

A Downing Street később nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a kormány a jövőben betiltja-e a gázkazánokat, miután Anne-Marie Trevelyan nemzetközi kereskedelmi miniszter azt mondta, hogy „lesz egy pont”, amikor az önkéntes megközelítés megváltozik.

Jonny Marshall, a Resolution Foundation vezető közgazdásza szerint az Egyesült Királyság nehezen tudná teljesíteni azt a célt, hogy 2035-re felére csökkentse az otthonok károsanyag kibocsátását.

Az Egyesült Királyság kötelezettséget vállalt arra, hogy 2050-re nettó nullára csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A kormánynak tanácsot adó szakértői csoport szerint azonban Boris Johnson kormánya hiteles politikával rendelkezik ahhoz, hogy ennek a csökkentésnek csak az ötödét érje el.

Forrás: BBC.com

5/5 - (209 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.