Nincs kilátás a kibékülésre Harry herceg és az uralkodói család között

Az áprilisban elhunyt Fülöp herceg temetése volt az első olyan alkalom, amikor Harry a királyi családtól történt elkülönülés után újra Nagy-Britanniába utazott és személyesen találkozott családjával. De úgy tűnik, hogy nagyjából öt hónappal és egy újabb találkozással később a valódi kibékülés még mindig elérhetetlen távolságban van. Egy új utószó Meghan és Harry „Finding Freedom“ című biográfiájában most tovább szítja az ellenségeskedést.

A fejezet egyik legkényesebb állítása, melyet a zsebkönyv-kiadvány augusztus 31-i megjelenése alkalmából a szerzők, Omid Scobie és Carolyan Durand, most új utószóval láttak el, így hangzik: A királyi család „titokban örült“, hogy Meghan áprilisban nem tudott részt venni Fülöp herceg temetésén, mert attól féltek, hogy a hercegnő jelenléte esetleg „látványossághoz“ vezethet. A „Finding Freedom“, mely legújabb változatában a „Deutsche Presseagentur“-nak már előzőleg is a rendelkezésére állt, leírásában meg nem nevezett forrásokra hivatkozik, melyek vagy a királyi családdal, vagy Meghan-nal és Harry-vel állnak szorosabb kapcsolatban. A házaspár ügyvédei szerint a „Harper Collins“ nevű könyvkiadónál megjelent könyv kiadására ők maguk nem adtak felhatalmazást.

A szerző Omid Scobie szerepével kapcsolatban újra és újra fellángolt a vita: Sokszor nevezték a házaspár jó barátjának, illetve „nem hivatalos szócsövének“ – amit még ő maga is visszautasít. „Csak egy újságíró vagyok, aki elvégzi a feladatát“, jelentette ki a brit születésű férfi júniusban egy külföldi tudósítókkal tartott rövid megbeszélésen Londonban. A brit sajtó nagy részének Meghan-nal és Harry-vel szemben megütött hangneme viszont annyira csúnya, sőt részben rasszista is, hogy ő maga az egyik azon kevesek közül, akik megpróbálják a házaspár nézőpontját képviselni.

A „Finding Freedom“, mely a házaspár életének újrakezdését ecseteli, már a múlt évben megjelent. Megjelenésének időpontjában a királyi háztól történt elkülönülés már néhány hónapja megtörtént, de az amerikai riporter Oprah Winfrey-vel folytatott nagy feltűnést keltő televíziós interjú, melyben a házaspár tavasszal a királyi családot rasszizmussal és a támogatásra való hajlandóság hiányával vádolta, még a jövő zenéje volt. A biográfia kiegészítő utószava most megpróbálja nagy alapossággal leírni, hogy mi történt az interjú előtt és után.

Az utószó egy további kényes pontja: A szerzők szerint Meghan és Harry játszott a gondolattal, hogy név szerint kiadja a „királyi család rasszista tagját“ – tehát hogy megnevezze, hogy fiúk, a kétéves Archie, születése előtt ki aggódott állítólag annak bőrszíne miatt. Az interjú során mindketten hangsúlyozták, hogy a nevet soha nem akarják elárulni, hiszen ez „nagyon káros“ lenne az illetőre nézve. Maga a vád is sokkhullámokat küldött az Atlanti-óceánon túlra és részben károsította a királyi ház jó hírnevét.

Igen hamar kiderülhet, hogy mi az igazság a szakadékok körül, melyek a „Finding Freedom“ szerzőinek leírása szerint még mindig nagyon mélyek. Több tudósítás szerint lehetséges, hogy Harry már szeptemberben Nagy-Britanniába utazik egy az édesanyja, Diana emlékére megtartandó újabb rendezvény kapcsán – ezúttal talán az egész családdal.

Forrás: t-online.de

4.9/5 - (273 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.