Nukleáris fegyverek angliai telepítését tervezi az USA

Az Egyesült Államok ismét nukleáris fegyverek angliai telepítését tervezi – írta hivatalos amerikai védelmi minisztériumi dokumentumokat idézve a szombati The Daily Telegraph az MTI szemléje szerint.

A konzervatív brit napilap által látott beszerzési megbízások alapján a Pentagon a kelet-angliai Lakenheath közelében működő légitámaszponton kívánja felépíteni a nukleáris eszközök telepítéséhez szükséges létesítményeket.

Lakenheath a brit királyi légierő (RAF) támaszpontja, de kizárólagos használója az amerikai légierő, amely F-15-ös és F-35-ös harci repülőgépeket állomásoztat a bázison.

Az Egyesült Államok 2008-ban, a hidegháborús fenyegetettség csökkenésére hivatkozva elszállította az addig Angliában hadrendben tartott nukleáris fegyvereit.

A The Daily Telegraph által szemlézett amerikai védelmi minisztériumi dokumentumok szerint azonban a Pentagon annak a NATO-programnak a keretében készül ismét nukleáris fegyverek angliai telepítésére, amelynek célja a nukleáris csapásmérő kapacitás általános fejlesztése és erősítése, tekintettel az Oroszországgal fennálló feszültségek kiéleződésére.

A brit lap ismertetése szerint az Egyesült Államok B61-12 típusú, 50 kilotonnáig terjedő, változtatható hatóerejű harcászati gravitációs bombák telepítését készíti elő a Lakenheath melletti támaszponton. Ezeket a nukleáris eszközöket F-15-ös, F-16-os és F-35-ös harci gépekkel, illetve B2-es bombázókkal lehet célba juttatni.

Fotó: Pixabay

4.9/5 - (113 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.