Nyári napforduló Stonehenge-nél: 6 000 látogató és éneklő „druidák“

Emberek ezrei ünneplik meg az év leghosszabb napját Stonehenge-nél: Színes kosztümöket viselő látogatók csodálták meg a napfelkeltét az új-kőkorszaki emlékmű mögött.

A pandémia kezdete óta most kedden előszór ünnepelték meg újra emberek ezrei a nyári napfordulót a Stonehenge nevű kőkorszaki emlékműnél Angliában. Amikor a nap az év leghosszabb napján röviddel öt óra előtt a tiszta láthatáron megjelent, a brit hírügynökség „PA“ közleménye szerint örömrivalgás tört ki a jelenlevők között.

Wiltshire grófságának rendőrségi adatai szerint nagyjából 6 000 látogató vett részt az eseményen, ahová általában olyan emberek is érkeznek, akik pogányoknak, illetve „druidáknak“ nevezik magukat és újra értelmezett szertartásokat hajtanak végre. A pandémia időszaka alatt a stonehenge-i nyári és téli napfordulót online közvetítették.

Június 21-én a nyári napforduló alkalmával a nap egészen pontosan az úgynevezett „Heel Stone“, az évezredes és világhírű kövekből épített kör bejárata mögött kel fel, a napsugarak pedig az emlékmű közepére sütnek. A köveket egészen pontosan a nap állásának megfelelően építették a nyári és téli napforduló idején. Abból indulnak ki, hogy ezt a két napot az angol Stonehenge-nél már évezredek óta megünneplik.

Azt, hogy az új-kőkorszak kőóriásait eredetileg mire szánták, a mai napig nem sikerült egyértelműen tisztázni. A tudósok véleménye szerint Stonehenge lehetett például gyógyítási hely vagy csillagvizsgáló.

Forrás: spiegel.de

4.9/5 - (286 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.