Omicron: jó hírek, rossz hírek, de mit is jelent ez az egész?

A világot az Omicron cunami sújtja: tudósok, politikusok és hétköznapi emberek egyaránt azzal vannak elfoglalva, mit is jelent ez az életünkre nézve. Az Egyesült Királyság és más európai országok egyes részein szigorodnak a korlátozások az új variáns kezelése érdekében. Folyamatosan érkeznek az új információk – némelyik aggasztó, némelyik pozitív. Hol tartunk tehát?

Az idei más, mint a tavalyi tél

A jelenlegi állapotok közepette könnyű elfelejteni, de sokkal jobb helyzetben vagyunk, mint tavaly ilyenkor, mikor a Covid miatt legtöbbünk nem tudott családjaival találkozni, még az Ünnepek alatt sem.

A karácsonyi korlátozások szabályai miatt az előző ünnepet az ország egyes részein csak azon rokonainkkal, szeretteinkkel tölthettük, akikkel együtt is éltünk a hétköznapokban. De az Egyesült Királyság egész területén még az összejövetelek méretét is korlátozták.

Az Alfa-változat 2020 végén történt felbukkanása novemberben zárlatokat eredményezett, az újévben pedig még hosszabbat, mivel az oltási program még csak akkor indult be.

A Skóciában, Walesben és Észak-Írországban jelenleg érvényben lévő vagy Boxing Day napján hatályba lépő szabályok ehhez képest sokkal enyhébbek.

Az Omicron kevésbé komoly

Ha valaki elkapja az Omicront, akkor kisebb valószínűséggel lesz súlyosan beteg, mint a korábbi változatoknál.

A világszerte végzett tanulmányok egybehangzóan azt a képet festik, hogy az Omicron enyhébb, mint a Delta változat, és a fertőzöttek 30%-70%-kal kisebb eséllyel kerülnek kórházba.

Az Omicron megfázásos tüneteket, például torokfájást, orrfolyást és fejfájást okozhat, de ez nem jelenti azt, hogy mindenkinél enyhe lefolyású lesz, így ennek ellenére is előfordul, hogy valaki súlyosan megbetegszik.

Úgy tűnik, hogy a vírust érintő változások kevésbé veszélyessé tették, de a betegség súlyosságának csökkenése nagyrészt a védőoltás és a korábbi Covid-járványok következtében kialakult immunitásnak is köszönhető.

Az Omicron nagyon gyorsan terjed

Aggodalomra ad okot, hogy a súlyosság csak az egyenlet egyik fele. Ha az Omicron fele akkora valószínűséggel juttat kórházba, de kétszer annyi ember fertőződik, akkor a kettő kiegyenlíti egymást, és újra a kiindulóponton vagyunk.

És az Omicron igazi tehetsége az emberek megfertőzése. Gyorsabban terjed, mint más változatok, és képes megkerülni a vakcinák és a korábbi fertőzések immunvédelmének egy részét.

Az Egyesült Királyságban rekordmennyiségű Covidot mutattak ki, a csütörtökön megerősített esetek száma megközelítette a 120 000-et – és ez alábecslése a tényleges számoknak, mivel nem mindenki kap tesztet, és azok, akik többször is elkapják a fertőzést, nem szerepelnek a statisztikában.

Nem tudjuk, mi lesz, ha az Omicron eléri az időseket

Az idős kor mindig is a Coviddal való súlyos megbetegedés legnagyobb kockázati tényezője volt.

Az Egyesült Királyságban az Omicron megbetegedések és a kórházba kerülő emberek többsége 40 év alatti, így nem tudjuk biztosan, mi történik, ha a betegség eléri az idős és veszélyeztetett népességet.

Az Omicron azon képessége, hogy részben meg tudja kerülni az immunitást, azt jelenti, hogy több idősebb ember fertőződhet meg, mint a Delta hullám során.

A számok nőttek, de a védelem csökken

Két adag vakcina kevés védelmet nyújt az Omicron elkapása ellen, ami az emlékeztető-oltás kampány tömeges kiterjesztéséhez vezetett.

Mostanra több mint 31 millió ember erősítette meg immunvédelmét az Egyesült Királyságban.

Már vannak vírusellenes gyógyszerek is

Az új gyógyszerek beadásával azt igyekeznek elkerülni, hogy a magas kockázatú betegek kórházba kerüljenek. Olyanoknak adják őket, akinél a Covid megbetegedés igen magas kockázatot jelent, mint például a rákos betegek, vagy azok, akik szervátültetésen estek át.

A Molnupiravir egy vírusellenes gyógyszer, amely megzavarja az Omicron azon képességét, hogy a szervezetünkben szaporodjon. A szotrovimab egy antitestterápia, amely megtapad a víruson. Mindkettő elnyomja a vírust, ami időt nyer az immunrendszernek a reagálásra.

Az NHS és a személyzet már érzi a terhelést

Az Omicron megugrása több embert juttathat kórházba, miközben elveszi az ellátásukhoz szükséges embereket.

Az Omicront elkapó emberek száma az orvosokat, ápolókat és az NHS többi dolgozóját is érinti, mivel nekik is el kell különíteniük magukat.

Eközben az NHS Providers, amely a kórházi és mentőszolgálatokat képviseli Angliában, azt állítja, hogy az egészségügyi szolgálat minden idők legforgalmasabb karácsonyi időszakával néz szembe. És hogy összességében a felnőtt ágyak 94,5%-a foglalt volt, szemben a tavalyi 89%-kal.

A következő hetek kulcsfontosságúak

A kérdés az, hogy minden, ami rendelkezésünkre áll – enyhébb, vírusellenes szerek, erősítők – elég-e ahhoz, hogy megbirkózzunk egy olyan változattal, amely minden eddiginél gyorsabban terjed.

Vagy több korlátozásra lesz szükség az Omicron-hullám kezeléséhez?

Forrás: BBC.com

4.9/5 - (257 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.