Boeinggel keresik a túszokat

Felderítő repüléseket kezd a brit királyi légierő (RAF) a Földközi-tenger keleti medencéjében a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet által októberben Izraelből elhurcolt túszok hollétének kiderítésére – közölte a brit védelmi minisztérium vasárnap.

A Hamász fegyveresei október 7-én behatoltak Izrael déli térségeibe, 1200 embert megöltek, háromezret megsebesítettek és 240 túszt Gázába hurcoltak.

A terrortámadás után Izrael hadműveleteket kezdett Gázában, azzal a meghirdetett céllal, hogy felszámolja a Hamász katonai és politikai gépezetét.

Az elmúlt héten tűzszünet volt érvényben túszok, illetve izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok kölcsönös elengedése miatt. A harcok azonban a hétvégén újrakezdődtek, és továbbra is számos egyes adatok szerint legalább 130 túsz van a Gázai övezetben.

A londoni védelmi tárca vasárnapi tájékoztatása úgy fogalmaz, hogy a folyamatban lévő túszmentő tevékenység támogatására a brit királyi légierő felderítő repüléseket hajt végre a Földközi-tenger keleti medencéjében.

A minisztérium szerint a brit gépek Izrael és a Gázai övezet légterében is tevékenykednek.

Ezek a repülők nem hordoznak fegyverzetet, a harci cselekményekben nem vesznek részt, egyetlen feladatuk a túszok hollétének megállapítása hangsúlyozza vasárnapi beszámolójában a brit védelmi tárcár hivatkozva az MTI tudósítása.

A tájékoztatás szerint London kizárólag a túszmentéshez kapcsolódó információkat osztja meg a mentésben részes hatóságokkal.

A minisztérium nem részletezi, hogy pontosan milyen túszmentő akció zajlik a térségben, de felidézi, hogy az Izraelből elrabolt túszok között brit állampolgárok is vannak.

A brit kormány már néhány nappal a Hamász októberi terrortámadása után bejelentette, hogy légi és haditengerészeti egységeket vezényel a Földközi-tenger keleti térségébe Izrael támogatására és a régió stabilitásának erősítésére.

A londoni miniszterelnöki hivatal akkori tájékoztatása szerint az RAF Boeing P-8 Poseidon típusú, a Boeing 737-800 polgári repülőgéptípusból katonai célokra továbbfejlesztett felderítő gépei kezdtek járőrözést a térségben. Elsődleges feladataik közé tartozik a regionális biztonságot fenyegető tevékenységek, például a terrorcsoportoknak szánt fegyverek szállításának felderítése.

A túszok hollétének megállapítását célzó információgyűjtésben részt vesznek az RAF Beechcraft Shadow R1 típusú felderítő repülői is.

Illusztrációs fotó: raf.mod.uk, iStock

4.9/5 - (268 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.