Párizs még jobban kiélezi a halászat körüli vitát

Franciaország és Nagy-Britannia a La Manche-csatornán halászó hajók számára kiadandó engedélyeken vitatkozik. London legutóbb elutasította a Párizsból jövő halászati jogokra vonatkozó kérvények nagy részét. Ennek hátterében állítólag a Brexitet követő bonyolult szabályzat áll. Az országok közötti feszültség ismét kiéleződhet.

Franciaország a Nagy-Britanniával zajló vita kapcsán, mely a halászati jogokra vonatkozik a La Manche-csatornán, a jövő héten be akarja mutatni „büntető intézkedéseit“. „Van egy időrendi tervünk, mely nemzeti és európai szintű akciókat foglal magába“, mondta Annick Girardin tengerészeti miniszter. Ez a briteknek és „Jersey szigetén élő szomszédainknak“ szól. A tervet „a jövő hét elején fogják bemutatni“, és büntető intézkedéseket is tartalmaz.

Ezzel Franciaország a francia hajókra vonatkozó halászati jogok egész sorának a visszautasítására reagál: London 47 francia kérvényből 12 kérvényt hagyott jóvá, a brit Jersey szigete 170 kérvényből 95 kérvényt, ezek között pedig időben behatárolt engedélyek is voltak. Jersey nagyjából 30 kilométer távolságban fekszik Normandia partjaitól, vizei pedig különösen gazdagok a halakban.

Az EU által kialkudott Brexit utáni megegyezés értelmében az európai halászok továbbra is tartózkodhatnak brit felségvizeken, amennyiben erre engedélyt kapnak. Ezt az engedélyt akkor kaphatják meg, ha be tudják bizonyítani, hogy már előzőleg is itt halásztak. Ez a francia halászok szerint nem egyszerű. A halászati jogok témája volt az EU és Nagy-Britannia közötti kereskedelmi megegyezés (mely május 1. óta teljes mértékig érvényben van) egyik kritikus pontja.

Májusban a Franciaország és Nagy-Britannia között zajló halászati jogokkal kapcsolatos vita rövid időre kiéleződött: Mikor francia halászhajók tucatjai Jersey Saint Helier nevű kikötőjét blokáddal fenyegették, a brit kormány hadihajókat küldött erre a területre. Ekkor Franciaország is elindított néhány hadihajót.

Forrás: n-tv.de

4.9/5 - (244 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.