Egymilliárdnyi hiányra számítanak a speciális oktatási igények terén

Az angliai tanácsok közel egymilliárd font hiányt prognosztizálnak idén a speciális igényű oktatásra szánt költségvetésben.

A BBC által megkeresett 153 tanács közül 113 válaszolt az idei évre vonatkozó pénzügyi előrejelzéseikre vonatkozó kérésre.

Szülői csoportok a BBC-nek elmondták, attól tartanak, hogy a hiányok csökkentésére irányuló törekvéseket a gyerekek szenvedhetik meg.

A megyei tanácsok hálózata szerint 2019 óta Angliában a speciális oktatási szükségletekre vagy fogyatékosságokra (Send) felhalmozott hiány elérte a 3,2 milliárd fontot.

Összességében a kép a növekvő igényekről, ugyanakkor a tanácsok költségvetésére nehezedő növekvő nyomásról árulkodik, és minden jel arra mutat, hogy a finanszírozás és a kiadások közötti szakadék tavaly óta egyre nagyobb.

Az ebben a hónapban közzétett hivatalos statisztikák szerint Angliában jelenleg közel 600.000 gyermek és fiatal rendelkezik EHCP-vel (Education, health and care plan – Oktatási, egészségügyi és gondozási terv). Ezek az EHCP-k azt jelentik, hogy a tanácsoknak törvényes kötelességük a gyermek vagy fiatal szükségleteinek kielégítése.

Tavaly az előző évhez képest 26 százalékkal nőtt az új tervek száma Anglia-szerte.

Ez része a növekvő kereslet összetett képének, amelyet a tanácsok nehezen tudnak kielégíteni a speciális oktatási igényekre és fogyatékosságokra kapott központi kormányzati finanszírozásból.

A BBC megkérdezte az összes angliai helyi hatóságot, hogy mekkora a különbség a finanszírozás és a között, amit ténylegesen elköltöttek a nagy szükségletekre szánt költségvetésükből.

A száz válaszadó az elmúlt pénzügyi évről 586 millió font hiányról számolt be.

Amikor az idei évről kérdezték őket, 113 tanács – nem mind ugyanazok – 926 millió font hiányt prognosztizált. A pénzügyi nyomás egyre láthatóbbá és sürgetőbbé vált: 38 helyi önkormányzat mentőcsomagot kötött a kormánnyal.

Ezekben a „biztonsági szelepes” megállapodásokban némi többletfinanszírozást kapnak, cserébe a hiányok csökkentésére vonatkozó megállapodásért. Ez megkongatta a vészharangot a szülői csoportok körében, akik attól tartanak, hogy ez a támogatás korlátozásához vezethet.

A biztonsági szelep programban részt vevő tanácsokat arra kérték, hogy részletesen ismertessék, hogy mit foglalnának magukban.

A Speciális Oktatási Tanácsadás Független Szolgáltatója (Independent Provider of Special Education Advice) egy jótékonysági szervezet, amely segít a családoknak eligazodni a rendszerben.

Catriona Moore, a jótékonysági szervezet munkatársa szerint néhányan úgy tűnik, hogy a kiadott EHCP-k számának csökkentésével próbálják csökkenteni jogi kötelezettségeiket.

Elmondta, hogy szerinte nagyon kevés figyelmet fordítanak a gyermekek szükségleteire, és sokkal inkább a pénzügyi eredményre fókuszálnak.

A BBC vizsgálata szerint az a tanács, amelynél a finanszírozásához viszonyítva a legnagyobb a hiány, nem szerepel a kormány mentőprogramjában.

Cheshire Eastnek a tavalyi pénzügyi évre mintegy 56 millió font volt a költségvetése a Send számára, és végül 88 millió fontot költött.

Az Anglia összes tanácsával 2026-ig érvényben lévő különleges megállapodás értelmében ez a hiány az úgynevezett negatív tartalékhoz járul hozzá.

Sam Corcoran képviselő, a tanács munkáspárti vezetője ezt a probléma elrejtésének nevezi, és azt mondja, hogy ez egy elromlott rendszer része, amely nem működik sem a tanácsok, sem a családok számára.

„Ez azt jelenti, hogy 2026-ban óriási problémánk lesz. Kicsit olyan, mintha hitelkártyára tettük volna a pénzt, de ezt a hitelkártyát két év múlva vissza kell fizetni” – mondta.

Addig is a tanácsnak 3 és 6 millió font közötti kamatot kell fizetnie a hitelfelvétel után.

Kutatásaik szerint, ha nem újítják meg a hiányok eltüntetését célzó megállapodást, vagy 2026-ig nem találnak többletpénzt, a tanácsok mintegy negyedének lehet, hogy kormányzati mentőövet kell kérnie.

Az Institute for Fiscal Studies (Pénzügyi/Költségvetési Tanulmányok Intézete) közgazdászai szerint 2015 óta a Send igényeinek kielégítése az angliai iskolai kiadások készpénzes növekedésének mintegy felét, mintegy 3,5 milliárd fontot emésztett fel.

Az iskolaigazgatók országos szövetsége felszólította az új kormányt, hogy írja le a tanácsi költségvetésekben felhalmozott hiányt.

Michelle Omaboni, a bristoli Fishponds Church of England általános iskola igazgatója szerint jelentősen megnőtt a kiegészítő szükségletekkel rendelkező gyermekek száma.

Bristolban is biztonsági szelep-megállapodás van érvényben, és nem biztos benne, hogy a tanácsnak sikerül csökkentenie a kiadásokat.

Egy gyermek esetében – akiről az iskola úgy gondolta, hogy egyéni támogatásra van szüksége – a tanácstól kapott kiegészítő támogatás havi 81 font volt, a tényleges személyzeti költség pedig napi 140 font.

Ahhoz, hogy a jövőben finanszírozást kapjon, az iskolának EHCP iránti kérelmet kell benyújtania. Omaboni azt mondja, attól tart, hogy ez még több problémát okoz majd a gyerekeknek.

„Nem igazán értem, honnan lesz rá pénz…” – emelte ki.

A 2029-30-ig terjedő időszakban Bristol minden évben kap némi pluszpénzt, idén 4,6 millió fontot, cserébe azért, hogy lépéseket tesz a Send hiányának csökkentésére az előrejelzett 64 millió fontról.


Sok hasonló tervhez hasonlóan ez is arra szolgál, hogy több korai beavatkozást és támogatást biztosítsanak a normál iskolákban. Van némi bizonyíték arra, hogy a korai beavatkozás eredményes lehet, de ehhez is pénzre van szükség.

A következő oktatási miniszter egyik nagy kihívása a gyermekek törvényes jogainak, a szülők félelmeinek és a tanácsok pénzügyeinek kezelése lesz.

A főbb pártok egyike sem említette közvetlenül a Send költségvetésének hiányát a programjában. A konzervatívok 15 új speciális iskola létesítésére tettek ígéretet, míg a munkáspártiak azt „kínálták”, hogy növelik a korai beavatkozást és a támogatást a normál iskolákban. A Lib Demokrata Párt, a Zöldek és a Reform UK egyáltalán nem tett említést a Sendről.

Illusztráció: archívum

4.9/5 - (223 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.