Rekord magasan a brit ingatlanárak

Egy átlagos ház annyira drága, mint még soha – a Brexit ellenére. Az ingatlanárak csak szeptemberben több, mint 7%-kal emelkedtek. Ennek a pandémia különleges hatásai és egy adózási engedmény az oka.

Az Egyesült Királyságban a Brexitet követő néhány gazdasági zűrzavart leszámítva a brit ingatlanpiac továbbra is ragyogóan fejlődik. Az elmúlt év szeptemberéhez képest most szeptemberben 7,4% növekedéssel az utóbbi 14 év legnagyobb áremelkedését állapíthatták meg. „Egy átlagos ház most annyira drága, mint előzőleg még soha“, mondta Russell Galley, a Halifax Bank menedzsere, mely az ingatlanárak indexének kiszámításáért felelős.

A Halifax-index szerint jelenleg az összes területre vonatkozó átlagot tekintve egy tipikus, a szigetország viszonyaihoz képest inkább kis méretű ház 267 500 fontba kerül (ez 310 000 eurónak felel meg). 2020 nyarán az első lezárásokat követően az árak nagyjából 28 000 fonttal emelkedtek. A lakossági átlag mögött iszonyatos mértékű különbségek rejlenek. Londonban egy házacska vagy egy lakás ára kétszer olyan magas, mint az ország többi részén. A jobb városnegyedekben a jóval egymillió font feletti árak a megszokottak.

Olcsó jelzálogkölcsönök

Az előrejelzők nem számítottak az ingatlanpiac erős fellendülésére a Brexitet követő másfél év alatt, és különösen nem a pandémia időszakában. “Ez meglepetés volt”, ismeri el Andrew Burrell, a londoni Capital Economics ingatlanpiaci elemzéseinek vezetője. “Egy évvel ezelőtt még nem hittük volna, hogy ez fog történni.” Az ingatlanpiac még a pandémia okozta legmélyebb recesszió alatt sem csúszott le.

Az áraknak a pandémia időszakában több faktor is szárnyakat adott. Először is, a házak vásárlói profitálhatnak az alacsony kamatokból és az olcsó jelzálogkölcsönökből. Másodszor, az állam támogatta a munkapiacot. A lezárások óta sok brit nagyobb lakhatási területre vágyik, hangsúlyozza a Halifax menedzsere, a nagyobb házak iránti kereslet tehát megemelkedett. Egy ideig a vidékre történő menekülésről is szó volt. Ehhez még egy további pandémia-hatás is társul, magyarázza Burrell: A lezárások alatt a társadalom közép- és felső rétege több pénzt spórolt meg, mint általában, ezt a pénzt pedig most sokan ki akarják adni.

Az adózási politika is fontos faktornak számít. Rishi Sunak pénzügyminiszter az ingatlanpiac támogatása érdekében időszakosan beszüntette az ingatlanátruházási adót – a britek itt „adószabadságról“ beszélnek. Félmillió fontos vásárlási árig elengedték a 3%-os adót. Ez az adózási szünet szeptember végén fejeződött be – ez sok vásárlót arra ösztökélt, hogy még gyorsan ragadja meg a lehetőséget. „Az adószabadságot követően sem számítunk zuhanásra, legfeljebb az áremelkedés lelassulására“, mondja Burrell.

Egy kis öröklakás megvétele nehezen érhető el azok számára, akiknek ez lenne az első vásárlásuk

Az ingatlanpiaci és az építőipari ágazat fontos a sziget közgazdasága szempontjából. A legtöbb brit saját házzal bír, több, mint kétharmaduknak van öröklakása – ez a vagyonuk legnagyobb része. Az árak fejlődése ezért politikai kérdés is. A pesszimisták a Brexit miatti összeomlást jósolták meg, ami ezzel szemben nem következett be. Csak Londonban csökkentek az árak időszakosan, leginkább a csúcsszegmensben. Az áraknak a teljes lakosságra vonatkozó átlagos emelkedése 2018-ban és 2019-ben 2%-ra csökkent, hogy aztán 2020-ban és 2021-ben annál inkább növekedjen.

Azt, hogy a 2020 január 1-én megvalósított Brexit ténylegesen mennyiben érintette az ingatlanpiacot, Burrell szerint nehéz megmondani. Néhány EU-ból származó állampolgár elhagyta az országot, leginkább London vonzáskörét. Több százezer olyan EU-ból származó külföldiről beszéltek, akik ismét elköltöztek. A jövőre nézve nem számítanak nagy mértékű bevándorlásra Nagy-Britanniába. „A demográfiai tendenciák valószínűleg valamennyire vissza fogják szorítani az ingatlanpiacot“, mondja Burrell. Londonban egy kicsit csökkentek a magas lakbérek.

A luxus-ingatlanok csúcsszegmensében viszont pillanatnyilag nem vehető észre semmiféle törés, éppen ellenkezőleg, az árak további rekord-magasságokat érnek el. Az elmúlt évben a város Knightsbridge nevű előkelő negyedében egy kínai milliárdos több, mint 210 millió fontot fizetett (ez 245 millió eurónak felel meg) egy előkelő hétemeletes régi épületért 45 szobával. Szuper-gazdag ázsiaiak, oroszok és arabok vásárolnak luxuslakásokat és másodlagos lakóhelyeket a brit fővárosban. A „Beactive“ nevű ingatlanközvetítő vállalat állítása szerint a piacon jelenleg 317 olyan ingatlan található, melynek ára meghaladja a 10 millió fontot. A globális elit most állítólag nagy előszeretettel vásárol ingatlant Londonban.

Az ingatlanpiac alsó szegmensében ezzel szemben egyre több a panasz, hogy a megemelkedett árak miatt azok számára, akiknek ez lenne az első vásárlásuk, egy kis öröklakás megvétele csak nehezen érhető el. A közgazdászok arra számítanak, hogy a jövő évben az alap-kamatlábak meg fognak emelkedni. Ez visszafoghatná a piacot.

Forrás: faz.net

5/5 - (137 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.