Mélyponton Rishi Sunak népszerűsége

Miniszterelnöki és pártvezetői pályafutásának eddigi mélypontjára süllyedt Rishi Sunak brit kormányfő támogatottsága saját pártján, a kormányzó Konzervatív Párton belül a hétfőn ismertetett legújabb felmérés szerint.

A ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló befolyásos online politikai fórum a párttagság bevonásával elvégzett vizsgálat alapján kimutatta, hogy Sunak támogatottságának nettó egyenlege – a támogatók és az elégedetlenek százalékos arányának különbsége – novemberben mínusz 25,4 volt. Ezzel az eredménnyel Rishi Sunak saját kormányának tagjai közül is messze a legnépszerűtlenebb a Konzervatív Párton belül – közölte az MTI.

A második legnépszerűtlenebb kabinettag a ConservativeHome friss felmérése szerint Jeremy Hunt pénzügyminiszter: az ő nettó támogatottsági egyenlege mínusz 13,4.

A negatív népszerűségi tartományban kezdte újbóli kormányzati pályafutását David Cameron külügyminiszter, akinek kedveltségi mérlege mínusz 4,9.

Cameron 2010 és 2016 között Nagy-Britannia konzervatív párti miniszterelnöke volt, majd a brit EU-tagságról rendezett, a kilépést pártolók által szűk, 51,89 százalékos többséggel megnyert népszavazás után lemondott és távozott a brit nagypolitikából. Sunak azonban a múlt hónapban végrehajtott jelentős kormányátalakítás során külügyminiszterré nevezte ki.

Rishi Sunakot tavaly októberben választották a Konzervatív Párt vezetőjévé és így miniszterelnökké, miután elődje, Liz Truss – aki alig 45 napot töltött a pártvezetői tisztségben és a kormányfői poszton – belebukott a pénzügyminisztere által előterjesztett hatalmas ívű adócsökkentési program súlyosan negatív piaci következményeibe.

Sunak korábban a konzervatív kabinet legnépszerűbb tagjai közé tartozott: tavaly júniusban – Boris Johnson akkori miniszterelnök kormányának pénzügyminisztereként – még plusz 21,6 volt nettó népszerűségi egyenlege a párttagság körében.

Az országos választói felmérések szerint a Konzervatív Párt egésze is jelentős támogatottsági lemaradásban van a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt mögött: a legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov friss felmérése alapján a konzervatívokra 22 százalék, a Munkáspártra 45 százalék szavazna, ha most tartanák a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában.

5/5 - (238 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.