Royal Ascot: Jaj annak, akinek az arcához nem illik a kalap

Jaj annak, akinek az arcához nem illik a kalap: Nagy-Britanniában itt a Royal Ascot nevű lóverseny ideje – és az ott látható kalapokhoz képest maga a sport szinte mellékes. De ki hordja a legszebb fejfedőt?

Rózsaszín tollak, amerre csak a szem ellát, öklömnyi színes virágok és egy kalap, mely valóban egy madárfészekhez hasonlít: Nagy-Britanniában ezekben a napokban rendezik a Royal Ascot nevű híres lóversenyt. Mint minden évben, úgy most is leginkább a hölgyek azok, akik a kötelező jellegű kalapviselésből erényt kovácsolnak – oly mértékben, hogy maga a sport szinte már mellékesnek tűnik.

A Royal Ascot kalapdivatja külön szabályokat követ: minél feltűnőbb, annál jobb, olyannyira, hogy az esztétika néha már mellékes szempont. Annak viszont, akinek sikerült jegyet szereznie a közkedvelt Royal Enclosure-ra, szigorú előírásokhoz kell alkalmazkodnia. Hölgyek esetében követelmény, hogy a fejdísz átmérője legalább tíz centiméter legyen. Azok a “fascinator”-ok, vagyis fejdíszek, amelyek önmagukban nem stabilak és amelyeket ezért hajtűkkel vagy hasonló segédeszközökkel kell a fejhez erősíteni, ezen az eseményen nem engedélyezettek. Az olyan kalapok és általában az olyan ruházatok viselése, melyek bizonyos márkákat vagy termékeket reklámoznak, szintén tilos. Az uraknak cilindert kell viselni – de teljesen mentesen az egyéni stílustól: Az olyan személyes vonások, mint például a színes szalagok, nem megengedettek.

A verseny hete már 1768 óta minden évben június közepén kerül megrendezésre a királyi család védnöksége alatt, a koronavírus-pandémia miatt viszont a múlt évben nézőközönség részvétele nélkül. Idén a közönség azonban újra megtöltötte a lelátókat. A trónörökös Charles herceg és Camilla hercegnő már a megnyitó napján megjelent – a herceg klasszikus cilindert viselt, a hercegnő pedig egy meglehetősen lapos világoskék kalapot. Anne hercegnő és lánya Zara Tindall is látható volt a nézőtéren, mindketten elegáns világos színű fejfedővel.

Forrás: www.faz.net

5/5 - (131 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.