Törvény a postahivatali vezetőknek

Külön törvénnyel soron kívüli jogorvoslatot nyújt a brit kormány annak a több száz korábbi postahivatali vezetőnek, akit az elmúlt években, a cég által alkalmazott hibás könyvelési szoftver adatai alapján ártatlanul elítéltek.

Rishi Sunak miniszterelnök a londoni alsóházban bejelentette, hogy a kormány az alaptalan büntetőjogi ítéleteket semmisnek kimondó jogszabályt sürgősségi jelleggel terjeszti a képviselők elé, és az elítéltek gyors jogorvoslatra és kártérítésre számíthatnak.

Az ügy a brit igazságszolgáltatás újkori történetének messze legnagyobb jogtiprási botrányává fajult, miután kiderült, hogy a Nagy-Britanniában közvetlen lakossági postai és egyéb kapcsolódó, főleg pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cég, a Post Office Limited 1999 és 2015 között 736 postahivatali vezető ellen kezdeményezett büntetőjogi eljárást sikkasztás vagy lopás hamisnak bizonyult vádjával.

Az esetek nagy többségében elmarasztaló ítélet született, számos érintett több év letöltendő börtönbüntetést kapott, az ártatlanul elítéltek közül sokan anyagilag tönkrementek, többen öngyilkosságot követtek el.

Az eddigi vizsgálatok alapján kiderült, hogy a feljelentések és a büntetőeljárások alapját a Post Office által a Fujitsu elektronikai óriáscég egyik leányvállalatától vásárolt, Horizon nevű könyvelési szoftver súlyos hibái képezték, a program ugyanis rendszeresen nagyarányú, esetenként több tízezer font hiányt mutatott ki az egyes postahivatalok pénzügyi mérlegében.

Jóllehet a postahivatali vezetők és informatikai szakértők is azonnal jelezték, hogy nem sikkasztásról vagy lopásról, hanem szoftverhibáról van szó, a Post Office – amelynek helyi postahivatalait névhasználati engedéllyel magánszemélyek bérlik és vezetik – éveken keresztül egymás után kezdeményezte a tömeges büntetőeljárásokat a hálózat üzletvezetői ellen – közölte az MTI.

A vizsgálat már három éve folyik az ügyben, de a bíróságok eddig mindössze 93 érintett esetében vizsgálták felül és semmisítették meg a korábbi elmarasztaló büntetőjogi ítéleteket.

Rishi Sunak miniszterelnök szerdai alsóházi felszólalásában közölte, hogy a kormány az új törvénnyel automatikus és gyors jogorvoslatot nyújt az összes érintettnek, akiknek élete önhibájukon kívül ment tönkre.

A kormány már korábban jelezte, hogy mindazoknak, akiket ebben az ügyben ártatlanul elítéltek, majd felmentettek az elmarasztaló ítéletek hatálya alól, fejenként 600 ezer font (265 millió forint) kártérítést ajánlanak fel. A károsultak érdekvédelmi szervezetei azonban a botrány felelőseinek büntetőjogi felelősségre vonását is követelik.

Fotó: Wikipédia, Pixabay

4.8/5 - (254 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.