A város, ahol Sir Bobby Charlton megtanult focizni

Sir Bobby Charltont hétfőn temetik Manchesterben, a legendás futballista azonban kitörölhetetlenül kötődött a northumberlandi Ashingtonhoz, ahol az 1958-as müncheni légi katasztrófa után felépült.

Sir Bobby Charlton (szül.: Robert – a szerk.) az Old Traffordon és a Wembleyben elért legendás sikerei előtt Ashingtonban tanult meg labdába rúgni. Az egykori northumberlandi szénbányászváros ma is büszke arra, hogy két emberük, Sir Bobby és idősebb testvére, Jack is tagja volt az 1966-os világbajnokságon győztes angolok legendás csapatának.

A Jules Rimet-trófea felemeléséhez vezető útjuk a Beatrice Street-i házuk mögött kezdődött, ahol órákig fociztak. Több mint 50 év elteltével még mindig láthatók a fekete foltok a téglafalon, amelyet kapunak használtak.

Ray Young ma már az egykori otthonukban él, és azt mondja, emlékszik, milyen érzés volt látni a testvéreket a döntőben.

„Elég büszke voltam, „Látni, hogy valaki Ashingtonból nyer valamit… Azóta sem történt ilyen”

– mondta.

Ray szeretettel emlékszik vissza arra, hogy Jack rendszeresen meglátogatta a házat, és arra, hogy egyre többet látták a közösségben. 2020-ban halt meg Ashingtonban, és a temetését is itt tartották, de Sir Bobby, akit hétfőn Manchesterben kísérnek utolsó földi útjára, szintén kitörölhetetlenül kötődik a városhoz.

Az 1958-as müncheni repülőgép-katasztrófa után, amelyben több csapattársa is életét vesztette és súlyosan megsérült, Ashingtonban gyógyult fel. Ez idő alatt édesanyjával, Cissie-vel otthon volt, valamint az utcán focizott a helyi fiatalokkal.

A városközpontban – egy rövid sétára nagybátyja, Jackie Milburn szobrától, aki később a Newcastle United rekordgóllövője lett – az emberekkel beszélgetve érezte a büszkeségüket, hogy Sir Bobby kiváló játékosok egy dinasztiáját koronázta meg.

„Félreértés ne essék, lehet, hogy elfogult vagyok ashingtoni srácként, de ő a legjobb focista, akit valaha láttam”

– emelte ki egy férfi.

Míg egy másik nő, akivel a Sky News beszélt, a futball központjának nevezte Ashingtont.

„Nagyon sokan jöttek már innen, és csak remélem, hogy még több tehetséget felfedeznek”

– tette hozzá.

Sir Bobby öröksége mindig is érezhető volt az Ashington Community Football Clubban, ahol az öltöző falain képek sorakoznak róla.

1989-ben, amikor a klub anyagi gondokkal küzdött, elintézte, hogy a Manchester United néhány játékosa eljöjjön és játsszon ellenük. A meccsből származó bevétel, valamint a városban tartott előadásaira eladott jegyek segítettek az ashingtoni csapatnak talpon maradni. A klub, amely ismét a fennmaradásához gyűjt pénzt, ezúttal egy crowdfunder segítségével, 1883 óta létezik, és szorosan kötődik a Charltonokhoz és a közösséghez.

A Sir Bobby halála óta megrendezett első hazai mérkőzésükön meghívták az embereket, hogy írják alá a részvétnyilvánító könyvet, majd a kezdés előtt egyperces tapsot tartottak. Különleges piros-fehér mezben is játszottak, hogy megemlékezzenek Sir Bobby-ról, aki ezekben a színekben játszott a Manchester United és Anglia színeiben.

Ian Skinner, a csapat menedzsere is kötődik a Charlton családhoz: nagyanyja, Esther Milburn Bobby és Jack nagynénje volt. Ezek a családi kötelékek azt jelentették, hogy Ian számos alkalommal látta a párost. Azt mondja, sikerük egy olyan közösség szövetében gyökerezik, ahol a férfiak hosszú órákig dolgoztak a bányában.

„A város híres a kemény munkáról és a nagy alázatról. Mindig emlékezni fogok a Jackkel és Sir Bobbal folytatott beszélgetésekre, amikor arról meséltek, hogy a futball mentette meg őket attól, hogy le kelljen menniük a bányába, és ezért milyen szerencsésnek érzik magukat” – mondta.

Ian egyúttal összefoglalta azt az érzést is, amelyet szerinte a környéken osztanak, miközben az ország arra készül, hogy búcsút vegyen minden idők egyik legjobb játékosától a United városában. Sir Bobby legendája mindig Manchesterhez fog kötődni, de Ashingtonban mindig is a sajátjuk marad. Azt mondta: egyenrangú, földhözragadt úriembereknek látja őket, akik soha nem felejtették el, honnan jöttek.

„Bár Bobbyt nem láttuk itt olyan gyakran, számos alkalommal segített a futballklubnak. Mindenki látta már azt az ikonikus táblát az Old Traffordon, hogy Ashingtonban született, Manchesterben készült, és sosem felejtette el a gyökereit” – tette hozzá.

Forrás: Sky News
Fotó: Shutterstock

4.9/5 - (256 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.