Stonehenge-alagút: Aktivisták győzelme a bíróságon

Az angol kőkorszaki műemlék Stonehenge közelében tervezett autópálya-alagút vitatott megépítése körül folyó küzdelemben a projekt ellenfelei a bíróságon győzelmet arattak.

Egy londoni bíróság pénteken hozott ítélete értelmében a brit közlekedési miniszter Grant Shapps döntése a 3,2 kilométer hosszú alagutat illetően törvénytelen. A tervek a világörökségi helyszín Stonehenge státuszát fenyegették.

A bíró hangsúlyozta, hogy Shapps közlekedési miniszter döntésénél semmilyen arra vonatkozó alternatívát nem vett figyelembe, hogy olyan megoldást találjon, mely összhangban áll a világörökségi egyezménnyel. A tisztviselők egy közleményben a műemlék állandó jellegű és visszafordíthatatlan károsodására figyelmeztettek, Shapps mégis támogatta az összesen 1,7 milliárd fontos (2 milliárd eurós) költségű átépítési projektet, mely arra hivatott, hogy a London és az ország dél-nyugati része közötti utazási időt lerövidítse és a környék forgalmát rendbe hozza. Különböző olyan szervezetek, melyek a projekt ellen léptek fel, a bírósági döntést „hatalmas sikernek“ nevezték.

Az Unesco illetékes bizottsága ezévi ülésén olyan döntést hozott, melynek értelmében Stonehenge-et a jövő évtől felvehetnék a veszélyeztetett helyszínek listájára, amennyiben az alagút építése az eddigi terveknek megfelelően folytatódna. Az Unesco emellett egy városfejlesztési tervezet miatt megvonta Liverpool-tól, a kikötővárostól, a „világörökség tagja“ kitüntető címet.

4.9/5 - (329 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.