Szúnyogok által terjesztett betegségek fenyegetnek

Az Egyesült Királyság egyes részein a 2040-es és 2050-es évekre a dengue-láz, a chikungunya és a zikavírus terjesztésére képes szúnyogok jelenhetnek meg – figyelmeztetnek egészségügyi tisztviselők.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének jelentése a legrosszabb forgatókönyvön alapul, amely szerint 2100-ra a magas kibocsátások és a hőmérséklet 4 Celsius-fokkal emelkedik. A jelentés szerint egyéb hatások között szerepel a hőség okozta halálesetek és az áradások számának növekedése – írja a BBC. A jelentés szerint azonban számos potenciális probléma gyors cselekvéssel még mindig elkerülhető lenne.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának erőteljes csökkentése a legrosszabb következmények némelyikét megelőzhetné.

A 90 szakértő bevonásával készült jelentés az éghajlatváltozás egészségünkre gyakorolt jelenlegi hatásairól szóló jelentős és egyre növekvő bizonyítékokat gyűjti egybe.

A jelentés előrejelzéseket is készít, amelyek a legvalószínűbb legrosszabb forgatókönyvön alapulnak, amely akkor következhet be, ha az éghajlatváltozás kezelésére tett nemzetközi kötelezettségvállalásokat nem tartják be megfelelően.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának jelenlegi becslései szerint a jelenlegi kötelezettségvállalások alapján a világ 2100-ra körülbelül 2,7 Celsius-fokos felmelegedéssel számolhat, bár a pontos számok bizonytalanok.

Prof. Nigel Arnell, a Readingi Egyetem éghajlatváltozással foglalkozó tanára szerint bár remélik, hogy a hőmérséklet nem fog ilyen magasra emelkedni, az egészségügyi erőforrások tervezésénél bölcs dolog a legrosszabb esetre is felkészülni, ha a kockázat alábecsülésének következményei ilyen jelentősek.

Az egyik fő egészségügyi probléma az, hogy az Egyesült Királyság egyre alkalmasabbá válik az olyan invazív fajok számára, mint az ázsiai tigrisszúnyog, más néven Aedes albopictus. Bár a faj csak a fertőzött emberek megcsípése után hordozza a káros vírusokat, a jelentés szerint 2060-ra Londonban rendszeresen előfordulhatnak dengue-lázas esetek. A vírus leginkább a trópusi régiókban fordul elő, és súlyosan megbetegítheti az embereket.

Anglia lenne az első ország az Egyesült Királyságban, amelyet érinthet, de Wales, Észak-Írország és a skót Alföld egyes részei is megfelelő élőhelynek számítanának a század későbbi szakaszában.

A szúnyogok az elmúlt években már voltak felelősek a dengue-vírus franciaországi és a chikungunya-vírus olaszországi megbetegedéseiért.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) már rendelkezik egy felügyeleti rendszerrel az invazív szúnyogok gyors kiszűrésére, beleértve a monarchia határain elhelyezett csapdák hálózatát, amelyek a szúnyogok petéit észlelik.

Dr. Jolyon Medlock, az UKHSA munkatársa szerint ezt a rendszert a legrosszabb esetben ki kellene bővíteni.

„Ha a rovarok az Egyesült Királyságban is megtelepednek, az embereknek azt is meg kell fontolniuk, hogyan tárolják biztonságosan a vizet, mivel az a szúnyogok gyakori szaporodóhelye. Ez azt jelentené, hogy a kertekben ne gyűjtsék a vödrökben a pangó vizet, a medencéket le kell fedni, és minden, potenciálisan esőt összegyűjtő edényt fel kell fordítani” – mondta.

A lassabb és mérsékeltebb felmelegedés valószínűleg évtizedekkel késleltetheti ezeket a kockázatokat, vagy még ezen az évszázadon túl is – de ha egyszer ezek a szúnyogok már megérkeztek, a megtelepedésük nagyrészt visszafordíthatatlan – áll a jelentésben.

A felmelegedés forgatókönyve szerint, ha nem történik intézkedés, akkor:
– a 2050-es évekre évente akár 10 000 többlethalálozás lesz a szélsőséges hőség miatt
– jelentős számú haláleset lesz a hideg miatt, különösen az idősödő népesség körében
– a szélsőséges időjárási események hatására a gyümölcsök és zöldségek árára és kínálatára gyakorolt hatások lesznek azokban az országokban, amelyekből az Egyesült Királyság importál
– az árvízveszélyt növelő, változó csapadékviszonyok jelennek meg
– jelentős hatások alakulnak ki, különösen a fiatalok mentális egészségére és jólétére.

A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy az éghajlatváltozás hatása egyenlőtlen lesz, és a legsúlyosabb hatást a kiszolgáltatott emberek, köztük az idősek, az egészségkárosodottak, a hátrányos helyzetű területeken élők és a gyermekek fogják érezni.

Egyes kockázatok, mint például az aszály és az erdőtüzek, valószínűleg az Egyesült Királyság déli régióiban fognak leghamarabb jelentkezni.

Az UKHSA szerint a célzott beavatkozások és az alkalmazkodás kulcsfontosságú, melyekkel sok kockázat megelőzhető.

A szervezet szerint a következő intézkedések segíthetnek:
– nemzeti hőség- és hidegriasztó rendszerek, mint amilyenek az UKHSA-nál már működnek
– a zöldterületek megfelelő növelése és az árvízvédelem javítása
– a legkiszolgáltatottabbak védelmének biztosítása, például az idősotthonok energiahatékonyságának javítása.

4.9/5 - (268 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.