Szupermarketek arra kérik a vásárlókat hogy hagyják abba a halmozást

A szupermarketek arra kérik a vásárlókat, hogy ne vásároljanak többet, mint amire szükségük van.

Az Egyesült Királyság kiskereskedői közös levélben arra emlékeztették az ügyfeleiket, a vásárlásaik során legyenek figyelmesek, hogy mások ne maradjanak nélkülözhetetlen áruk nélkül.

Ez azután következett be, hogy egyes üzletek elkezdték korlátozni egyes termékeik eladását, hogy elkerüljék a teljes készletfogyást.

A levélben a kiskereskedők kiemelték, hogy mind a bolti dolgozók, mind az elvitelért és kiszállításért felelős munkatársak teljes erőbedobással dolgoznak, hogy ellássák az egész nemzetet.

Azt is hozzátették, hogy a kereskedők szorosan együttműködnek a kormánnyal és a beszállítókkal egyaránt, annak érdekében, hogy több szállítmány érkezhessen az üzletekbe és azok jól felszereltek legyenek.

„Megértjük az aggodalmakat, de a szükségesnél több vásárlás azt eredményezheti, hogy mások alapvető élelmiszerek és termékek maradhatnak” – áll a levélben.

Ezt igazolta a Sainsbury főnökének, Mike Coupe-nak az ügyfelek számára írt email-je is: „A megnövekedett kereslet miatt vannak hiányosságok a készletekben, de rendszeresen érkezik szállítmány és mindent megteszünk annak érdekében, hogy polcaink jól felszereltek legyenek”.

A vásárlók felé intézett kérésében úgy fogalmazott: „Kérjük, gondolkodjon el, mielőtt vásárol és csak azt vegye meg, amire Önnek és családjának valóban szüksége van.”

Helen Dickinson, a brit kiskereskedelmi konzorcium (BRC) vezérigazgatója a kiskereskedők nevében nyilatkozva elmondta: „A koronavírus következtében tapasztalható példátlan keresletre való tekintettel az élelmiszer-kiskereskedők összefogtak, hogy felkérjék ügyfeleiket, támogassák egymást azzal, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek a termékek.”

A vásárlók körében tapasztalható aggodalom miatt számos bolt polcai teljesen kiürültek, több helyről is kígyózó sorokról szólnak a beszámolók.

A hiánycikkek közé tartoznak a kézfertőtlenítő szerek, tészták, konzervek és a WC-papír is.

Ez arra kényszerített egyes szupermarketeket, hogy korlátozzák egyes termékek eladását. Az Aldi-nál bizonyos termékből maximum 4-et lehet vásárolni, míg a Tesco-nál az érintett termékek esetében maximum 5 darab vásárolható. Ezek közé a termékek közé tartoznak az antibakteriális gélek, törlőkendők és spray-k, valamint a száraz tészta, az UHT tej és néhány konzerv is.

A fentiek mellett a Boots és az Asda is korlátozza bizonyos típusú kézfertőtlenítők vásárlását.

A kereskedők arra figyelmeztetnek, hogy a készlethalmozás a „legkiszolgáltatottabbakat” sújthatja a legjobban.

Egyes élelmiszerbankok már jelezték, hogy hiány van az alapvető élelmiszerekből, melyek a pánikvásárlások során felvásárlásra kerültek.

A kormány jelezte, hogy senkinek nincs szüksége felhalmozásra, Boris Johnson miniszterelnök arra buzdította az embereket, hogy „viselkedjenek felelősségteljesen és gondoljanak másokra”.

Eközben a Verseny- és Piacfelügyelet képviselője arra figyelmeztette a kiskereskedőket, hogy ne „használják ki” a koronavírus iránti félelmeket azzal, hogy drámaian megemelik a védőeszközök, például a fertőtlenítő zselék és az arcmaszkok árát.

 

Forrás: BBC.com

5/5 - (247 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.