Találkozás Bidennel a G7 előtt: Johnson „szétrombolhatatlannak” nevezte a viszonyt Amerikával

Boris Johnson nem akar “különleges kapcsolatról” beszélni. Az ilyesmi az országot olyan fényben tüntetné fel, mintha gyenge lenne, mondja a brit miniszterelnök. Egy találkozásnál mindketten kiállnak a húsvét-pénteki-megegyezés mellett.

Az amerikai elnökkel, Joe Bidennel történt első személyes találkozása után a brit miniszerelnök, Boris Johnson a kapcsolatot az Egyesült Államokkal “szétrombolhatatlanként” írta le.

A “különleges kapcsolat” (“special relationship”) kifejezést azonban el akarja kerülni, erősítette meg Johnson egy interjúban a BBC-vel, amit pénteken hoztak nyilvánosságra.

A két politikus a Cornwallban tervezett péntektől vasárnapig tartó G7-csúcstalálkozót megelőző napon találkozott egy négyszemközt folytatott megbeszélésre. Eddig London és Washington hasonló alkalmak során mindig a “különleges kapcsolatra” hivatkozott, mely a két országot összeköti. Egy média-hír szerint azonban Johnson úgy látja, hogy az ilyesmi az országot “gyengének és rászorulónak” mutatja. Nagy-Britanniát a vezető nyugati gazdasági hatalmak konferenciáján úgy akarja feltüntetni, mint a világ-színpad erős, független szereplőjét.

A találkozó előtt sokan úgy vélték, hogy Biden a brit miniszterelnököt esetleg arra fogja szorítani, hogy fejezze be a vitát az EU-val az észak-írországi Brexit-szabályzatok kialakításával kapcsolatban. Az elnök azonban semmi ilyesmit nem mondott, hangsúlyozta Johnson a BBC-vel tartott interjúban. A beszélgetés állítólag nagyszerűen alakult.

A találkozás után mindkét oldal egy közös beszámolót hozott nyilvánosságra. Ebben mindketten tüntetően kiálltak az 1998-as húsvét-pénteki-megegyezés mellett, mely nagy mértékben hozzájárult az évtizedekig tartó erőszak befejezéséhez Észak-Írországban. „Nagy-Britannia és az Egyesült Államok ma megerősítik azt a felelősségüket, hogy szorosan együttműködjenek minden szerződő féllel az érzékeny egyensúly védelme érdekében”, hangzik beszámolójukban.

Legutóbb növekvő aggodalomra adott okot, hogy az erőszak az ír-párti katolikusok és a brit-párti protestánsok között újra kitörhet az EU és Nagy-Britannia közötti vita kapcsán az úgynevezett észak-ír-protokoll megvalósítását illetően. Ez a protokoll arra hivatott, hogy a Brexit után megakadályozza egy kemény határvonal kialakulását a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország és az EU-tag Írország között. A húsvét-pénteki-megegyezés pedig lényegesnek számít a béke megőrzése érdekében. Amikor ez 1998-ban megköttetett, az

Egyesült Államok döntő közvetítő szerepet játszott. Biden ezen felül személyesen is kötődik a területhez, mivel a családja ír gyökerekkel rendelkezik és ő maga katolikus.

A találkozó végeztével Johnson és Biden nem vett részt közös sajtókonferencián. Erről elődjeik, a volt miniszterelnök Theresa May és a volt amerikai elnök Donald Trump jelentős egymás iránti nehezteléseik ellenére sem mondtak le.

Forrás: faz.net

4.9/5 - (292 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.