Ismét sztrájkolnak a tanárok Angliában

Újfent sztrájkolni fognak a fizetés miatt az angliai tanárok júliusban, két időpontban is  – jelentette be a NEU (National Education Union). Az országos sztrájkokat július 5-re és 7-re tervezik, számos iskola vélhetően teljesen vagy részben bezár ezekre a napokra – írta meg a BBC.

A NEU – az Egyesült Királyság legnagyobb oktatási szakszervezete – felszólított arra, hogy kezdjék újra a tárgyalásokat a kormánnyal,hozzátéve, hogy a munkabeszüntetés a végső megoldás. Az oktatási minisztérium szerint azonban a további sztrájk valódi károkat okozna a diákok tanulásában. Gillian Keegan oktatási miniszter korábban azt mondta: a tanárok akciója rendkívül kiábrándító.

Február óta már öt országos és három regionális sztrájknapot tartottak a szervezet tagjai. A legutóbbi, május 2-i sztrájk minden eddiginél több iskolát érintett: az intézmények kevesebb mint fele (45,3 százalék) volt csupán teljesen nyitva.

Dr. Mary Bousted és Kevin Courtney, a NEU főtitkárai szerint az oktatási miniszter hátat fordított az angliai tanároknak. Felszólították Keegant, hogy üljön tárgyalóasztalhoz, mondván, felhívásaik újra és újra süket fülekre találtak. „Az ő hatásköre, hogy leállítsa ezeket a sztrájkokat” – tette hozzá Dr. Bousted és Courtney közös nyilatkozatában.

Angliában a legtöbb állami iskola tanárai 5 százalékos béremelést kaptak a 2022/23-as évre. A kormány 1000 font egyszeri készpénzfizetést is felajánlott, amely a tárgyalások sikertelenségével elmaradt. A szakszervezetek ennél többet szeretnének: azt, ha az ajánlat magasabb lenne, hogy megfeleljen az inflációnak, és hogy a béremelést ne az iskolák meglévő költségvetéséből, hanem a kormánytól származó többletpénzből finanszírozzák.

A kormány 4,3 százalékos béremelést ajánlott a legtöbb tanárnak 2023/24-re, a kezdő fizetések pedig elérik az (évi) 30.000 fontot. Az oktatási minisztérium ezt méltányos és észszerű ajánlatnak nevezte, és azt is közölte, hogy az iskolák 2,3 milliárd font többletforrást kapnának a következő két évben. A tárgyalások azonban megrekedtek, miután mind a négy szakszervezet elutasította a kormány ajánlatát, mivel szerintük a legtöbb iskolának máshol kellene megszorításokat eszközölnie ahhoz, hogy ezt megengedhesse magának.

A szakszervezetek felszólítják a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra a független bérfelülvizsgálati testület ajánlásait, amely tanácsot ad arra vonatkozóan, hogy a tanároknak milyen béremelést kellene felajánlani a jövő évre.

„Iskolák ezrei kapnak jelentős többlettámogatást a 2023/24-es és a 2024/25-ös tanévre biztosított 2 milliárd fontnyi extra beruházás részeként, amely az IFS (Institute for Fiscal Studies think tank) mérése szerint jövőre a történelem legmagasabb szintjére emeli az iskolák finanszírozását. A szokásos eljárásnak megfelelően az iskolai tanárok felülvizsgálati testülete benyújtotta ajánlásait a kormánynak a 2023/24. évi bérezéssel kapcsolatban” – mondta az oktatási minisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy a kormány mérlegelni fogja az ajánlásokat, és a szokásos módon közzéteszi azokat.

Három másik tanári érdekképviseleti egylet, az NAHT (National Association of Head Teachers), az NASUWT (National Association of Schoolmasters Union of Women Teachers) és az ASCL (Association of School and College Leaders) is szavazást tart a tagok körében az őszi félévre tervezett sztrájkról. A négy szakszervezet azt állítja, összehangolnák a fellépést, hogy maximalizálják a fennakadásokat – ezt a kormány észszerűtlennek nevezte.

Az Egyesült Királyság más részein, Észak-Írországban a tanárok, Walesben pedig az NAHT tagjai folytatják a sztrájktól eltérő intézkedéseket. Skóciában a bérvita a skót kormány felülvizsgált bérajánlatát követően ért véget.

Fotó: SolStock, Pixabay

5/5 - (318 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.