Új 50 pennys emlékérmét bocsátottak ki

A Királyi Pénzverde új 50 pennys emlékérmét bocsátott ki a HMT Empire Windrush Egyesült Királyságba érkezésének 75. évfordulója alkalmából.

Az érme az 1948-1973 között az Egyesült Királyságba érkezett brit karibi és nemzetközösségi állampolgárok előtt tiszteleg. 75 éve, hogy 1948. június 22-én a HMT Empire Windrush hajó kikötött az Essex állambeli Tilburyben. A hajó 492 utast hozott az Egyesült Királyságba számos karibi szigetről, köztük Jamaikáról, valamint Trinidad és Tobagóról, hogy segítsen a háború utáni munkaerőhiányt pótolni.

A Windrush-generáció kifejezés azokra az emberekre utal, akik 1948 és 1971 között érkeztek az Egyesült Királyságba a karibi országokból, amikor a brit bevándorlási törvények megváltoztak.

A Valda Jackson művész által tervezett érme két fekete embert ábrázol (nyitóképünkön), akik az Unió zászlaja előtt állnak. A Bristolban élő asszony – akinek szülei a 60-as években érkeztek Jamaikából –, azt mondta, az érme „szüleink és örökségük” előtt tiszteleg.

Jackson a jamaicai St. Thomasban született, és 1964-ben költözött Angliába. Szülei azon generáció tagjai voltak, akiket arra kértek, hagyják el karibi otthonukat, hogy Nagy-Britanniába jöjjenek dolgozni. Ő később, ötéves korában csatlakozott hozzájuk.

„Az érmén látható kép az egységet ábrázolja, amely az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség polgárai közötti köteléket jelképezi, akik segítettek újjáépíteni az országot. Tiszteleg szüleink és örökségük előtt, és ünnepli jelenlétünket, eredményeinket, hozzájárulásainkat, amelyek továbbra is gazdagítják társadalmunkat” – mondta a BBC-nek.

A művész azt mondja, büszke arra, hogy szülei hozzájárultak az Egyesült Királyság második világháború utáni újjáépítéséhez.

Bár nem minden Windrush-generációs bevándorló érkezett a HMT Empire Windrush hajón, a vízi jármű a szélesebb körű népvándorlási mozgalom jelképévé vált. Az Egyesült Királyságba érkezők közül sokan a brit fegyveres erőknél szolgáltak a második világháborúban.

Rebecca Morgan, a Királyi Pénzverde emlékérmékért felelős igazgatója elmondta, megtiszteltetés számukra, hogy a Windrush-generáció Nagy-Britanniába érkezésének 75. évfordulóját ünnepelhetik. Hozzátette: az érme szigorú folyamaton ment keresztül.

„Eldöntik, hogy mely évfordulók alkalmasak a brit pénzverésre, és miután átmentek ezen, a kancellárhoz fordulunk, és csak ezután kerül a király elé jóváhagyásra.”

Három érme készült, amelyek mindegyike ma kerül forgalomba a csütörtöki évforduló előtt. Kettő limitált kiadású arany- és ezüstérme, a másik egy normál fémből készült érme, hasonlóan a törvényes fizetőeszközként használt 50 pennyshez.

Fotó: Royal Mint/PA, Alamy, Youtube

4.9/5 - (223 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.