Az üvegbetétek miatt háborognak a skótok

Nagy gondokat okozna a skótoknak, ha a parlament nem támogatná az üvegpalackok visszaváltását (és újrahasznosítását), ők ugyanis betét-visszatérítési rendszerükben (deposit return scheme – DRS) „kulcsszerepet” szánnak az üvegeknek.

Humza Yousaf a BBC-nek elmondta, nehezen tudja elképzelni, hogy a skóciai betét-visszatérítési rendszer hogyan valósulhat meg az Egyesült Királyság kormányának támogatása nélkül. A skót miniszterelnök levélben kérte Rishi Sunakot, hogy járuljon hozzá az üvegpalackok bevonásához; gyakorlatilag hétfőig adott ultimátumot az Egyesült Királyság miniszterelnökének. Az írásban azzal is megvádolta a kormányt, hogy súlyos veszélybe sodorja a DRS-t, de az üzleti életre is nagy hatással lenne a történet – a kabinet szerint viszont az egész monarchiára kiterjedően egységesnek kell lennie a rendszernek. A skóciai DRS kezelője, a Circularity Scotland is sürgeti az Egyesült Királyság és Skócia kormányát, hogy minél előbb üljenek tárgyalóasztalhoz a program megfelelő megvalósítása érdekében.

Az Egyesült Királyság kormánya a múlt héten levélben fordult a skót kormányhoz, amelyben részleges mentességet biztosított a belső piaci törvény alól, amely kizárná az üvegedényeket a DRS-ből – Skóciában jövő év márciusában lép életbe a szabályozás.

Yousaf az egyik legnagyobb skót sörgyár aggályaira hivatkozva sürgette az Egyesült Királyság kormányát, hogy gondolja át a helyzetet.

„Az üveg kivonása alapvetően veszélyezteti a skóciai DRS életképességét, mivel csökken a rendszer kezelőjének bevétele.”

Az üzlettel kapcsolatban példa a C&C Group – az ikonikus Tennent’s márka tulajdonosai –, melynek képviselője úgy nyilatkozott, hogy „az Egyesült Királyság kormányának az üveg eltávolítására vonatkozó döntése veszélyezteti a beruházásokat és a munkahelyeket. Más skót vállalkozások is hasonló aggodalmakat fogalmaztak meg velünk négyszemközt.”

Glass bottles inside a glass recycling container

Humza Yousaf később azt mondta a BBC Scotlandnak, hogy a munkahelyek és a beruházások veszélyeztetése mellett az üveg kizárása versenyhátrányba is hozná a Tennent’s vállalatot.

„Kormányunk nem lesz hajlandó erre, nem fogom a skót vállalkozásokat ilyen hátrányos helyzetbe hozni.”

Yousaf reméli, hogy az Egyesült Királyság kormánya meghallgatja aggályaikat, és beleegyezik abba, hogy a skót kormány véglegesen megkapja a belső piaci törvény alól szükséges mentességet.

Jelenleg ott áll az ügy, hogy az Egyesült Királyság kormánya csak a műanyag palackokra és italos dobozokra vonatkozó mentességet hajlandó felajánlani. A skót kormány viszont azt szeretné, ha a rendszer az üveg- és műanyag palackokra, valamint az italos dobozokra is kiterjedne.

 „A vállalkozásoknak most van szükségük bizonyosságra, nem pedig két év múlva, amikor az Egyesült Királyság rendszere – remélhetőleg – elindul. A walesi kormány kinyilvánított szándéka is az volt, hogy a DRS-ükbe bevonják az üveget, ami azt jelenti, hogy az angol nem áll összhangban a többi brit rendszer kialakításával” – mondta Yousaf, arra is rámutatva, hogy az Egyesült Királyság kormánya 2019-től egészen 2022 márciusáig – két évvel azután, hogy a skót parlament elfogadta a szabályozást – még be kívánta vonni az üvegeket az angol DRS-be. „A brit kormány ilyen késői beavatkozása a decentralizációs megállapodás jelentős eróziójáról tanúskodik.”

A skóciai DRS-kezelő szóvivője azt mondta: a Circularity Scotland, tagjaik, valamint üzleti és ipari partnereik mintegy 300 millió fontot fektettek be a betétdíj-visszavételi rendszer kifejlesztésébe.

Fotók: Pixabay

5/5 - (313 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.