Veszélyben a brit családok karácsonyi pulykája?

Bár karácsonyig még négy hónap van hátra, Nagy-Britanniában egyesek már most aggódnak, hogy az ünnepek vajon az idén is a megszokott formában fognak-e zajlani.

Végül is az a kérdés, hogy az ünnepi vacsoránál mi kerül az asztalra. Ez sok brit család esetében egy pulyka – egy olyan hagyomány, mely VIII. Henrikre vezethető vissza, aki a 16. században fedezte fel a szárnyas iránti vonzalmát. Azóta a christmas turkey az Egyesült Királyságban sokak számára a karácsony elengedhetetlen tartozéka.

De az, hogy vajon ebben az évben is lesz-e elég pulyka mindenki számára, erősen kérdéses. A „British Poultry Council“, a szárnyas-feldolgozó ipar szövetsége, ugyanis arra figyelmeztetett, hogy a pulykák esetében csökkenhet a kínálat. Ennek az oka azoknak a munkaerőknek a hiánya, akik eddig az EU-ból érkeztek. Vagyis: A siralmas helyzet kialakulásáért leginkább a Brexit a felelős.

A szövetség ezért levelet írt Priti Patel brit belügyminiszternek. Ebben azt állítják, hogy a munkaerőhiány miatt sok vállalkozás arra kényszerül, hogy az egy hétre eső termelést akár tíz százalékkal csökkentse. A szövetség abból indul ki, hogy a pulykaellátás karácsonyra az eddigi egyötödével csökkenhet.

Ez a levélben szó szerint így hangzik: “A termelő és feldolgozó személyzet komoly hiányával állunk szemben, melynek besorolása a Belügyminisztérium felfogása értelmében “alacsonyan kvalifikált munkaerő”, viszont a nép élelmiszerellátásának és táplálkozásának fenntartásában mégis hihetetlenül fontos szerepet játszik.” A szövetség ezért a bevándorlási szabályzat módosítását követeli.

A Brexit óta létezik egy olyan új, pontokon alapuló rendszer, mely előnyben részesíti a magasan kvalifikált munkaerőket. A “British Poultry Council” most azt követeli, hogy a szárnyas-feldolgozásban tevékenykedő munkaerők számítsanak “szakképzett dolgozóknak”, hogy ezáltal igényt tarthassanak a szakképzett dolgozóknak járó vízumra. Így például be lehetne őket venni a szezonális munkaerők egy olyan programjába, mely a gyümölcs- és zöldségtermelésben foglalkoztatott segéderők számára lett kialakítva.

A szárnyas-feldolgozó iparban dolgozó 40 000 munkaerő nagyjából 60%-a származik az EU-ból, a legtöbben Kelet-Európából. Ezek a dolgozók más iparágakból is hiányoznak, a vírushelyzet miatti krízis pedig az úgynevezett staff crisis-t még inkább felerősítette. A brit szállítók például a túl kevés teherautó-sofőr miatt panaszkodnak; sok pub-nak pedig nehézségei vannak, hogy kiszolgáló személyzetet találjon.

A szárnyas-feldolgozó ipar problémái egyes éttermeket máris érzékenyen érintenek. A “Nando’s” nevű gyorséttermi láncnak például 45 helyiséget kellett bezárnia a múlt héten Nagy-Britanniában. A vállalat most az alkalmazottak egy részét a szállítókhoz akarja küldeni, hogy itt segédkezzenek a csirkék csomagolásában. A “Kentucky Fried Chicken” nevű gyorséttermi lánc is szállítási problémákkal küzd. A Financial Times szerint egyes éttermek a kínálat csökkenésével állnak szemben, olyannyira, hogy “az étlapjukon esetleg átmenetileg változtatniuk kell”.

Ha ez így megy tovább, néhány karácsonyi menü terveire ugyanez vonatkozhat.

Forrás: sueddeutsche.de

 

4.9/5 - (217 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.