„A videójátékok fokozhatják a kreativitást”

A szülőknek, akik a hajukat tépik a gyerekek játékkal töltött órái miatt, inkább a kreatív technológiahasználatot kellene bátorítaniuk – mondta a BBC-nek egy nemrég lovaggá ütött mesterséges intelligencia-milliomos. Sir Demis Hassabis szerint bátorítani kellene őket az alkotásra és a programozásra.

A Google DeepMind társalapítója és vezetője maga is sakkozással és játékkal nőtt fel. Demis a BBC Radio 4 Today című műsorában elmondta, hogy a játék segített neki abban, hogy sikeres legyen.

„Fontos a kreatív rész táplálása, nem csak a játék. Soha nem tudhatod, hová vezet a szenvedélyed, ezért én valójában csak arra bátorítanám a szülőket, hogy a gyerekeiket valóban lelkesítsék a dolgokért, és aztán ezen keresztül fejlesszék a képességeiket” – emelte ki.

Azt is elmondta, hogy a gyerekeknek készen kell állniuk arra, hogy alkalmazkodóképesek legyenek egy nagyon gyorsan változó világban, és „csak fogadják el ezt az alkalmazkodóképességet”.

Sir Demis Hassabis, aki „sakkcsodagyerek” volt, tizenéves korában, mielőtt a Cambridge-i Egyetemre ment, egy több millió példányban eladott játékot, a Theme Parkot tervezte és programozta.

A diploma megszerzése után videójátékokkal foglalkozó céget alapított, PhD-fokozatot szerzett az idegtudományok területén, majd 2010-ben társalapítója volt a DeepMind londoni cégnek, amelyet 2014-ben 400 millió fontért eladott a Google-nek.

Csütörtökön az X-en azt írta, hogy nagyon örül a mesterséges intelligenciának tett szolgálataiért kapott lovaggá ütésnek.

A BBC-nek elmondta, hogy a lovaggá ütés elismerése annak, amit ő és csapata tett az egész mesterséges intelligencia-terület és -ipar megalapozásáért, valamint a brit élethez való hozzájárulásuk elismerése is.

A BBC üzleti szerkesztőjének, Simon Jacknek nyilatkozva Sir Demis elmondta, hogy nem úgy tekint magára, mint Robert Oppenheimerre, az atombomba tervezőjére.

„Tudósok generációja meghallotta a tudomány hatalmára vonatkozó figyelmeztetéseket, valamint a kockázatokat, amelyekkel jár, ha ezt a hatalmat nem kezelik megfelelően” – hangsúlyozta.

Demis hozzátette: a mesterséges intelligenciának hihetetlenül pozitív hatása van, amely „szélesebb körű, mint az atomenergia”.

Fotó: iStock, archív

4.8/5 - (233 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.