„A pénzügyi stabilitást veszélyeztetik”

A Bank of England kormányzója szerint a pénzügyi stabilitást veszélyezteti a gazdaságok nyitottságának feladása és a világgazdasági integráció széttöredezése.

Andrew Bailey, aki egy dublini pénzügyi konferencián mondott beszédet szerdán, a brit jegybank beszámolója szerint elmondta: a világ eltávolodott „attól az ortodoxiától”, amelynek fő eleme a globális gazdaság megnyitása, a kereskedelmi forgalom növelése, valamint a kereskedelem finanszírozását célzó tőkeáramlások bővítése volt.

A világgazdaság megnyitásával természetszerűleg erősödtek az összekapcsolódások és a kölcsönös függések a világgazdaságban, és e kapcsolódási rendszerek némelyike a vártnál kevésbé bizonyult ellenállónak az elmúlt évek sokkjaival, például a koronavírus-járvánnyal, illetve az ukrajnai háborúval szemben.

Bailey szerint ezt a szabadkereskedelmi idealizmus kedvéért sem szabad figyelmen kívül hagyni. Hozzátette ugyanakkor, hogy a nyitottság elvét sem szabad feladni, és a beszállítói láncolatok szélesítése sem jelent szükségszerűen protekcionizmust.

A Bank of England kormányzója a beszállítói hálózatok töredezetté válását a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) friss statisztikájával illusztrálta, amely szerint a világkereskedelem egészén belül a köztes termékek aránya az idei év első felében 48,5 százalékra csökkent a megelőző három év 51 százalékos átlagáról.

Andrew Bailey hangsúlyozta: ez a folyamat jelzi, hogy milyen nyomás nehezedik a globális kiterjedésű beszállítói hálózatokra. Azt is elmondta: jóllehet köztisztviselőként nem feladata a brit EU-tagság megszűnéséből (Brexit) eredő hatások kommentálása, azt azonban meg kell állapítania, hogy a Brexit szűkítette a brit gazdaság nyitottságát.

A jegybanki kormányzó szerint a nyitottság szűkülése a reálgazdaság mellett a piacokat is károsítja, nem csupán azzal, hogy csökkenti a piacok méreteit, de azzal is, hogy törvényszerűen gyengíti stabilitásukat.

A világgazdaság széttöredezése éppen ezért a pénzügyi stabilitásra is kockázatot jelent – állapította meg szerdai beszédében a Bank of England kormányzója az MTI beszámolója szerint.

4.8/5 - (349 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.