Így segíts a gyermekednek, ha zaklatják

Az iskolába járás vagy épp a hazamenetel rémálommá válhat a gyerekek számára, ha zaklatásnak vannak kitéve. A zaklatás mély érzelmi sebeket okozhat, szélsőséges esetben pedig erőszakos megnyilvánulásokkal, vagyoni károkozással, illetve súlyos sérülésekkel is járhat.

Ha a gyermeked zaklatás áldozata, akár az iskolába, akár a hazavezető útja során, lépéseket kell tenned, hogy segíts számára megszüntetni a zaklatást. Segíthetsz gyermekednek megbirkózni a kötekedéssel, az aljas pletykákkal és a bántalmazással, így csökkentheted azok tartós hatásait.

Amennyiben a zaklatás egyáltalán nincs jelen gyermeked életében, akkor is érdemes felkészülnöd és őt magát is felkészítened, mit tehet ilyen helyzetekben.

Mi számít zaklatásnak?

A legtöbb gyereket a testvére vagy a barátai ugratják. Ezzel nincs is baj, amíg játékos formában történik és valóban egy vicces ugratásról van csak szó, és mindkét gyerek annak is találja.

De abban az esetben, ha a kötekedés bántóvá, barátságtalanná és folyamatossá válik, az már a zaklatás határát súrolja, és ezt a viselkedés abba is kell hagyni.

A zaklatás szándékos kínzás fizikai, verbális vagy pszichológiai módon. Ez az ütlegeléstől, lökdösődéstől, szidalmazástól, fenyegetéstől és gúnyolódástól a pénz és vagyontárgyak kicsikarásáig terjedhet. Egyes gyerekek úgy bántalmaznak, hogy másokat kerülgetnek és pletykákat terjesztenek róluk. Mások a közösségi médiát vagy az elektronikus üzenetküldést használják arra, hogy másokat kigúnyoljanak vagy megbántsanak.

Fontos, hogy komolyan vegyük a zaklatást, és ne csak úgy tekintsük rá, mint valami olyasmire, amit a gyerekeknek „ki kell bírniuk”. A zaklatás hatásai súlyosak lehetnek, és befolyásolhatják a gyerekek biztonságérzetét és önértékelését. Súlyos esetekben a zaklatás hozzájárulhat olyan tragédiákhoz, mint az öngyilkosságok és az iskolai lövöldözések.

Miért zaklatják egymást a gyerekek?

A gyerekek többféle okból is erőszakoskodnak egymással. Néha azért piszkálják egymást, mert saját lelki problémáik miatt szükségük van valakire, egy áldozatra, aki érzelmileg vagy fizikailag gyengébbnek tűnik. Ezáltal a bántalmazó erősebbnek, befolyásosabbnak vagy népszerűbbnek érezhetik magukat.

Néha a gyerekek azért kínoznak másokat, mert velük is így bántak vagy bánnak jelenleg is. Lehet, hogy azt hiszik, ez a viselkedés a normális, mert olyan családból, környezetből jönnek, ahol mindenki rendszeresen dühös, és kiabál vagy szidalmazza egymást.

Sajnos sok TV-műsor sem használ ennek a helyzetnek, mivel több olyan népszerű műsor létezik, ahol az emberek „leszavazzák”, kiközösítik vagy kigúnyolják egymást a külsejük vagy tehetségtelenségük miatt.

Mik a zaklatás jelei?

Hacsak a gyermeked nem beszél a zaklatásról, vagy nincsenek látható jelei (fizikai sérülések, megrongált eszközök), akkor nagyon résen kell lenni, hogy észrevegyük a zaklatás, bántalmazás jeleit.

Nézzük, milyen figyelmeztető jelek árulkodnak róla, hogy baj van!

  • A gyerek másképp viselkedik, szorongónak tűnik (csendesebb, zárkózottabb),
  • nem alszik jól, romlik az étvágya vagy nem csinálja azokat a hobbijait, amit korábban kedvelt,
  • a szokásosnál rosszabb a kedve vagy könnyen válik feldúlttá, indulatossá,
  • hirtelen elkezd bizonyos dolgokat, cselekedeteket kerülni (például hirtelen nem akar egyedül iskolába járni),

Ha zaklatásra gyanakszol, de gyermeked nem szívesen nyílik meg, találj módot rá, hogy – látszólag véletlenül – felhozd a témát. Például, ha egy TV-műsorban valakit csúfolnak, vagy kiközösítik, megkérdezheted a gyermeked, ő mit gondol róla vagy szerinte mit kellene tennie egyik-másik személynek. Ez a megközelítés elvezethet titeket azokhoz a témákhoz, hogy gyermeked látott-e vagy tapasztalt-e már ilyet. Esetleg beszélhetsz arról is, te ebben a korban miket tapasztaltál, milyen élményeid vannak.

Ez egy egyszerű és hatékony módszer arra, hogy megmutasd a gyermekednek, nincsen egyedül a problémával, sokan jártak és járnak is ugyanebben a cipőben. Ezáltal könnyebbé válhat számára megnyílni és beszélni a gondjairól.

Tudasd a gyermekeddel, hogy ha zaklatják vagy látja, hogy mással történik, fontos beszélnie róla. Akár veled, akár másik felnőttel. Saját és mások védelmében is fontos, hogy felhívja a figyelmét egy olyan személynek, akinek van lehetősége segíteni.

Fontos, hogy megértesd a gyermekeddel, hogy nincs egyedül és nem is kell egyedül megküzdenie a félelmeivel, problémáival.

Mit tehetnek a szülők?

Ha a gyermeked elmondja, hogy zaklatják, próbáld meg nyugodtan végighallgatni és vígaszt nyújtani számára. A gyerekek gyakran vonakodnak elmondani az ilyen típusú problémáikat, mert szégyellik, így az első és legfontosabb, amit tehetsz az érdekében, hogy támogatod és nem leszel ingerült vagy dühös.

Sok esetben a gyerekek azt hiszik, az elszenvedett bántalmazás vagy zaklatás az ő hibájuk, ők rontottak el valamit, ha másképp viselkedtek volna, talán nem történik meg. Félnek, hogy csalódást okoznak a szüleiknek, éppen ezért nem szívesen vallják be a történteket.

Mások attól félnek, hogy a szüleik nem fognak hinni nekik, vagy nem tesznek semmit.

Dicsérd meg a gyerekedet, amiért helyesen cselekedett azzal, hogy beszélt neked a dologról. Emlékeztesd, hogy nincs egyedül a problémájával, sokan járnak hasonló cipőben, de a trauma kezelésével sem kell egyedül megbirkóznia.

Nyugtasd meg, hogy együtt, közösen fogtok megoldást keresni és meg is találjátok azt.

A felmérések szerint a legtöbb gyerek és tinédzser azt állítja, hogy a zaklatás az iskolában történik. Éppen ezért jelezd a problémát valamelyik pedagógusnak, iskolapszichológusnak vagy az igazgatónak. Nekik van lehetőségük megfigyelni az érintett gyerekeket és lépéseket tehetnek, ha szükséges.

A „zaklatás” a helyzetek széles skáláját írhatja le, így nincs egy, mindenre alkalmazható megközelítés. Ami az egyik helyzetben működik, az egy másikban nem biztos, hogy működik. Sok dolog – például az érintett gyerekek életkora, a helyzet súlyossága és a zaklató viselkedés konkrét típusa – segít meghatározni a legjobb cselekvési módot.

Készítsd föl magad – és a gyermekedet is -, hogy várhatóan a zaklatás rosszabb lesz, amikor a zaklató megtudja, hogy elárulták a tetteit. Néha hasznos a bántalmazó gyerek szüleihez fordulni, de a legtöbb esetben a tanárokkal és tanácsadókkal érdemes először kapcsolatba lépni. Ha ezen a szakaszon már túl vagy és továbbra is szeretnél beszélni a másik gyerek szüleivel, jobb, ha ezt az iskola valamely dolgozója előtt teszed. Ezzel elkerülheted a félreértéseket és azt is, hogy a másik fél félremagyarázza. Ha figyelembe vesszük, hogy egy agresszív gyerek nem véletlenül viselkedik úgy ahogy, akkor nyilvánvaló, hogy az ő családi hátterében is jócskán van probléma – így a szülei egyáltalán nem biztos, hogy segítőkészek lesznek.

Tanácsok gyerekeknek

A szülők segíthetnek a gyerekeknek megtanulni, hogyan kezeljék a zaklatást, de sok szülőnek az a reakciója, a gyermeke vágjon vissza, ha zaklatják. Fontos tudni, hogy ez a legritkább esetben vezet eredményre, és a gyermekednek is azt sugallhatod, hogy dühös vagy. Ez pedig nem segít neki kezelni a problémát.

Nem tanácsos arra buzdítani a gyermekedet, hogy agresszióval válaszoljon a zaklatásra, mivel ez hamar sokkal nagyobb komplikációhoz vezethet.

Íme néhány más módszer, amellyel a gyerekek javíthatnak a helyzeten, és jobban érezhetik magukat:

  • Kerüld el a bántalmazót, igyekezz nem egyedül maradni vele.
  • Lógj a többi barátoddal, utazz velük haza, tölts velük több időt – használd ki a többségben rejlő előnyt.
  • Tartsd vissza a dühöt. Természetes, hogy felbosszantod magad, de a zaklatók éppen erre hajtanak, ettől erősebbnek érzik magukat. Ha bedühödsz csak azt adod, amit akarnak.
  • Viselkedj bátran, sétálj el, és ne törődj a zaklatóval. Határozottan és világosan mondd meg a zaklatónak, hogy hagyja abba, majd sétálj el.
  • Gyakorold a bántó megjegyzések figyelmen kívül hagyásának módjait, például tegyél úgy, mintha nem érdekelne a dolog, vagy mintha valakinek SMS-t írnál a mobilodon.
  • Mondd el egy felnőttnek. Az iskolában a tanárok, az igazgató, a szülők mind segíthetnek megoldani a problémát.
  • Beszélj róla. Beszélj valakivel, akiben megbízol, például egy nevelési tanácsadóval, tanárral, testvérrel vagy baráttal. Ők talán hasznos javaslatokkal szolgálhatnak. Még ha nem is tudják megoldani a helyzetet, talán segíthet abban, hogy kevésbé érezd magad egyedül.

Építsd a gyereked önbizalmát

A zaklatással való foglalkozás árthat a gyermek önbizalmának. Ennek helyreállítása érdekében bátorítsd gyermekedet, hogy olyan barátokkal töltsön időt, akik pozitív hatással vannak rá. A klubokban, sportban vagy más élvezetes tevékenységekben való részvétel erőt és barátságokat épít.

Hallgasd meg a gyermekedet, bátorítsd, hogy meséljen, de ne erőszakoskodj, hogy minden kihúzz belőle. Biztosítsd, hogy minden tőled telhetőt megteszel a zaklatás megszüntetésének érdekében.

4.9/5 - (277 szavazat)
Kategória: Blog. A cikk linkje: link.
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.