Az észak-ír egységpártiak új pártelnököt neveznek ki

Jeffrey Donaldson el akarja érni Észak-Írország stabilitását. Az Egyesült Királyság egységét tiszteletben kell tartani. Esetleg a miniszterelnöki posztra is törekszik.

Belső viták után a brit-párti észak-ír DUP-párt a mérsékelt Jeffrey Donaldsont nevezte ki új pártelnökének. Ezt a párt kedden hozta nyilvánosságra. Ez egy hónapon belül már a második változás a DUP élén: Donaldson elődje, a radikális nézeteket valló Edwin Poots, május végén kiszorította hivatalából a korábbi párelnök és miniszterelnök Arlene Fostert – és alig három héttel ezután bejelentette lemondását.

«Nem reménykedhetünk stabilitásban, ha az illetékes intézményekben minden egységpárti az észak-ír-protokoll ellen fordul», hangsúlyozta kedden Donaldson. A protokollal úgy kell bánni, hogy az az Egyesült Királyság gazdasági és alkotmányos egységét tartsa tiszteletben.

Az 58 éves politikus pillanatnyilag képviselő a londoni parlamentben. Arra számítanak, hogy erről a megbízatásáról lemond annak érdekében, hogy pártelnök és a későbbiekben Észak-Írország miniszterelnöke lehessen.

Vita tárgya a brit-párti « Democratic Unionis Party »-n (DUP) belül az úgynevezett észak-ír-protokoll, mely a London és Brüsszel közötti Brexit-megállapodásnak egy része. A megegyezés azoknak az árucikkeknek az ellenőrzésére vonatkozik, melyek Nagy-Britanniából érkeznek Észak-Írországba.

Sok egységpárti bírálja, hogy ezáltal egyrészt egy tengeri határt alakítanak ki, másrészt pedig utat nyitnak Észak-Írország és Írország újraegyesítéséhez. Egy határvonal Észak-Írország és az EU-tagállam Ír Köztársaság között veszélyeztethetné a húsvét-pénteki-megállapodást, mely 1998-ban a véres észak-ír-konfliktus befejezését jelentette.

Forrás: www.faz.net

5/5 - (290 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.