Az észak-ír köztársaságpártiak elnöke bejelentette lemondását

Edwin Poots lépését nem indokolta. A magyarázat csak néhány órával azután került nyilvánosságra, hogy a radikális megoldások híve a saját kandidátusát a párttöbbség akarata ellenére megtette kormányfőnek.

Észak-Írországban Edwin Poots, a “DUP” nevű pro-brit beállítottságú párt vezetője, alig három héttel hivatalba lépése után bejelentette lemondását. Poots csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy a köztársasági pártot megbízta az új pártelnök megválasztásához szükséges folyamat elindításával. A párt arra kérte, hogy maradjon hivatalában, amíg az utódját ki nem nevezik.

Poots nem nevezte meg az okokat, melyek ehhez a lépéshez vezettek. Lemondásának bejelentése csak néhány órával azután került nyilvánosságra, hogy az új észak-ír kormányfő, Paul Givan, hivatalba lépett. Poots volt az, aki bizalmas szövetségesét, Givant, kinevezte kormányfőnek. A “DUP” vezetőjének lemondása most felveti a kérdést, hogy vajon mennyire stabil Givan helyzete.

Általánosságban arra számítottak, hogy a radikális Poots és Givan a párt és a kormány élén kart karba öltve megszigorítja az úgynevezett észak-ír-protokoll-ellenes irányvonalat. A London és Brüsszel között létrejött megállapodás része a Brexit-megállapodásnak, mely a Nagy-Britanniából Észak-Írországba érkező árucikkek ellenőrzésére irányul.

Az elődjét hivataláról történő lemondásra kényszerítette

A szabályzat azzal a céllal jött létre, hogy megakadályozza egy újabb zárt határvonal kialakulását Észak-Írország és az EU-hoz tartozó Ír Köztársaság között, mivel egy ilyen fejlemény veszélyeztethetné a húsvét-pénteki-megállapodást. Az 1998-as megállapodással sikerült lezárni a véres észak-ír konfliktust.

A megegyezés értelmében a két legnagyobb párt, a “DPU”, mely amellett áll ki, hogy Észak-Írország továbbra is Nagy-Britanniához tartozzon, és a “Sinn Fein”, melynek programja az ír újraegyesülés, kötelessége a hatalom felosztása egymás között Észak-Írországban.

Sok köztársaságpárti nehezményezi, hogy az észak-ír-protokollal kialakítottak egy tengeri határt Nagy-Britannia felé és szabaddá tették az utat Észak-Írország és Írország újraegyesítéséhez. Poots az előző párt- és kormányfőt, Arlene Foster-t, hivataláról való lemondásra kényszerítette. Azt vetette a szemére, hogy az észak-ír-protokollal szembeni ellenállása nem volt elég energikus.

Utcai harcok a Brexit következményei miatt

A helyi médiák szerint a “DUP” tagjai viszont azon háborodtak fel, hogy Poots úgy jelölte ki bizalmas szövetségesét, Givan-t, kormányfőnek, hogy ezt velük nem tárgyalta meg. Poots-t május 14-én választották meg a “DUP” új vezetőjének és május 27-én lépett hivatalba.

Bár Foster vezetése alatt a “DUP” hevesen ellenkezett az észak-ír-protokollal szemben, a köztársaságpártiak végülis nem tudták megakadályozni a protokoll hatályba helyezését Boris Johnson brit miniszterelnök által.

Áprilisban az észak-ír lakosság egyes részeinek felháborodása az EU-ból történt kilépés kérdéseire vonatkozó szabályzat miatt ismételt zavargásokhoz vezetett. Leginkább fiatal randalírozók bonyolódtak napokig tartó éjszakai utcai harcokba a rendőrséggel.

Forrás: www.faz.net

4.9/5 - (335 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.