Írország türelmetlenné válik az észak-ír kérdést illetően

Az EU ismét javaslatot tesz az észak-ír határt érintő megfeneklett helyzet javítására. És ez ismét nem nyeri el London tetszését. Az ír külügyminiszter most keményen bírálja ezt az elutasító hozzáállást.

A Brexit Észak-Írországra vonatkozó különleges szabályzata körül zajló vitában a szomszédos Írország felszólalt a brit kormány ellen. „Minden egyes alkalommal, ahányszor az EU új ötleteket és új javaslatokat hoz a problémák megoldására, elutasítják őket a nyilvánosságra hozataluk előtt, és ezen a héten már megint ez történik“, mondta Simon Coveney ír külügyminiszter.

David Frost, a Brexit kérdéseiben illetékes brit miniszter kedden jelentős változtatásokat akar követelni az Észak-Ír-Protokollban, melyet annak idején ő maga alkudott ki. Az EU szerdán akarja az arra vonatkozó javaslatokat előterjeszteni, hogy hogyan lehetne csökkenteni a Brexit miatt keletkezett feszültségeket. Brüsszel és London a britek EU-ból történő kilépésének keretein belül egyezett meg az úgynevezett Észak-Ír-Protokollban. Ezáltal akarták megakadályozni a kemény határvonal kialakulását a brit tartomány és az EU-tagállam Írország között. Így viszont egy vámhatár alakult ki Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között, ami kereskedelmi problémákhoz és üres polcokhoz vezetett a bevásárlóközpontokban.

Coveney azt mondta, hogy az EU hónapokon át dolgozott a javaslatain, hogy számos olyan gyakorlati problémát meg lehessen oldani, melyek miatt Észak-Írországban sokan elégedetlenek. Itt például a gyógyszerek és az élelmiszerek szállításáról van szó Nagy-Britanniából Észak-Írországba. Előzőleg Frost, a Brexit kérdéseiért felelős miniszter azt vetette Coveney szemére, hogy a kedélyeket Nagy-Britannia ellen hangolja a szociális médiákban. „És ezt pont ő mondja“, mondta most Coveney. Végső soron Frost maga is a saját szájíze szerint informálja a brit médiákat.

London azzal fenyegetőzik, hogy fel fogja mondani a Protokollt. Pillanatnyilag az Európai Bíróság szerepe Észak-Írország vonatkozásában a központi kérdés. Coveney csodálkozik, hogy London a megállapodás megkötésekor beleegyezett az Európai Bíróság szerepébe, miszerint lépjen fel a Protokoll legfelső döntőbírójaként, most pedig ezt a kérdést nevezi áthághatatlan határnak. Az EU-bizottság egyik szóvivője hangsúlyozta, hogy az Európai Bíróság szerepe abban döntő jelentőséggel bír, hogy Észak-Írország az EU belpiacán maradhasson. Ez az előfeltétele annak, hogy Írországban el lehessen kerülni a határ menti ellenőrzéseket.

Forrás: n-tv.de

4.9/5 - (332 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.