Johnson egykori tanácsadója meg akarta szegni az Észak-Ír-Protokollt

Dominic Cummings, Boris Johnson brit miniszterelnök egykori legbefolyásosabb tanácsadója, saját bevallása szerint soha nem tervezte, hogy betartsa az EU-val kötött Észak-Írországgal kapcsolatos Brexit-megállapodásokat.

A terv az volt, hogy a kilépési tárgyalásokon kötünk egy megállapodást Brüsszellel, hogy ezáltal megnyerjük a 2019-es választásokat, ezután pedig megszabadulunk „a megállapodás azon részeitől, melyek nem tetszenek“, írta a londoni Downing street-i kormányzati székhely egykor második legbefolyásosabb embere a Twitteren.

David Frost, a Brexit kérdéseiben illetékes brit miniszter előzőleg egy beszédében azt követelte az EU-tól, hogy az Észak-Ír-Protokoll helyett, melyet nem egészen két évvel ezelőtt ő maga alkudott ki, léptessenek érvénybe egy új megállapodást. „A Protokoll nem működik“, mondta Frost és azzal fenyegetőzött, hogy a megegyezés egyes részeit egy szükségmechanizmus segítségével érvényteleníteni fogja. Ellenben hangsúlyozta, hogy a brit kormány kezdetben minden kétség ellenére is megpróbálta a Protokollt megvalósítani.

„Muszáj ezt mondania!“, füzte Cummings Frost állításaihoz, hiszen a megállapodást a jóhiszeműség elve alapján írták alá. Ő a maga részéről mindenesetre soha nem tervezte, hogy a megegyezéshez tartsa magát. Cummings, aki az elmúlt év végén egy veszekedés miatt lépett ki a kormány köreiből, attól sem riadt vissza, hogy tegyen egy gúnyos megjegyzést egykori főnöke Boris Johnson ellen: Johnson „nyilvánvalóan soha nem fogta fel, hogy egyáltalán mi a fene történt“.

Cummings az a koponya, mely felelős a Brexit híveinek sikeres kampányáért a 2016-os EU-val kapcsolatos népszavazáson, valamint Johnson és a konzervatívak elsöprő győzelméért a 2019-es parlamenti választásokon. Az elmúlt évben viszont veszekedés tört ki közte és a miniszterelnök között. Az egykori legbefolyásosabb tanácsadó azóta egyetlenegy olyan lehetőséget sem hagy ki, amikor rossz fényben tüntetheti fel a kormányt.

Forrás: t-online.de

4.9/5 - (321 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.