Kormányválság Észak-Írországban

Edwin Poots mint az észak-ír köztársaságiak pártelnöke alig három héttel hivatalba lépése után lemondott. Londonban egyre erősödik az aggodalom, hogy a már amúgy is feszült észak-írországi helyzet még jobban kiéleződik.

A «káosz» kifejezés nem elégséges ahhoz, hogy az észak-ír kormányzati párt «DPU» helyzetét leírja, közölte a Belfast-i lap Irish News pénteken, és ehelyett inkább az «összeroppanás» kifejezést választotta. Alig 24 órán belül – pontosabban: a szerda éjszaka és csütörtök éjszaka közötti időben – sikerült a «Democratic Unionist Party»-nak kormányzati koalíciós partnerével, a «Sinn Fein» párttal folytatott tárgyalások során majdnem megkockáztatni egy új választást, majd Paul Givan személyében egy olyan miniszterelnököt jelölni, akit valószínűleg hamarosan újra leváltanak, emellett pedig a saját nemrég megválasztott pártelnökét, Edwin Poots-t, lemondatni.

Poots május végén foglalta el hivatalát, miután segített abban, hogy Arlene Fostert, az addigi pártelnököt és miniszterelnököt egy párton belüli puccsal lemondásra kényszerítsék. Miután péntekre virradó éjjel Belfast-ban egy nyilvánvalóan hangos pártülést sajtókonferencia nélkül hagyott el, józan hangvételű magyarázatot hozott nyilvánosságra a következő szavakkal: «Megkértem a párt szervezési vezetőjét, hogy a pártban indítsa el egy új pártelnök megválasztásának folyamatát.» Észak-Írország legnagyobb pártja nemrég ugyanezen a folyamaton ment keresztül.

A «Sinn Fein» blokáddal fenyegetőzött

Poots egy új észak-ír kormány beiktatásán bukott el, ami Foster és helyettese, a «Sinn Fein»-tag Michelle O’Neill, lemondása után vált szükségessé. Az észak-ír békeszerződés értelmében a legerősebb köztársasági pártnak és a legerősebb nemzeti pártnak közös kormányt kell létrehozni. A «Sinn Fein» a saját kandidátusának ehhez szükséges jelölését egy olyan konfliktus megoldásától tette függővé, mely a koalíciót már nagyon régen foglalkoztatja.

Itt arról a szerepről van szó, melyet az ír (valamint az Ulster-i skót) nyelv és kultúra játszik Észak-Írországban. A kérdés központjában a 2020 januárjában kötött «NDNA»-megegyezés («New Decade New Approach”) áll. Egyes szempontok, például egy fordítószolgálat beiktatása hivatalok számára, már megvalósultak. A Belfast-i Parlament üléseit hamarosan szimultán fordítanák ír és Ulster-i skót nyelvre.

A törvény azonban még nem lépett életbe, több hivatal és bizottság beiktatása is hiányzik még, melyek feladata lenne a nyelvek használatának felügyelete és a beérkező panaszok felülvizsgálata. Összességében véve az észak-ír lakosság kevesebb mint 5%-a beszéli a két kisebbségi nyelv valamelyikét. A “Sinn Fein” újsághírek szerint azzal fenyegetett, hogy leblokkolja a kormányalkotás folyamatát, amennyiben nem sikerül megegyezésre jutni. Ebben az esetben új választásokra lenne szükség, melyek az aktuális közvélemény-kutatás értelmében a “DUP” számára előnytelen eredményhez vezetnének. A párt esetleg még a rangját is elveszíthetné, mint legerősebb frakció, és ezzel együtt azt a jogát is, hogy a kormányfői posztot (“First Minister”) elfoglalja.

A kompromisszum felháborította a pártbeli tagtársakat

Az újságok hírei szerint Poots az éjjeli ülésen olyan kompromisszumot kötött, mely sok pártbeli tagtársát felháborította: A London és Dublin közreműködésével kialkudott “NDNA”-megegyezés hatályba helyezésének a Westminsterben kell megtörténnie, hogy ne legyen arra szükség, hogy a “DUP” Belfast-ban a törvényt elfogadja. A “DUP” képviselői a teljes alkut elutasították, azt a kandidátust is, akit Poots új miniszterelnökként jelölni akart. Poots mégis keresztülvitte akaratát. Bár a “DUP” nagy többségben Givan jelölése ellen szavazott, Poots nem hátrált. Erre a párt a bizalom megvonására vonatkozó szavazattal fenyegette, amit végül úgy előzött meg, hogy önként lemondott.

Most arról találgatnak, hogy a “DUP”-képviselő Jeffrey Donaldson, aki májusban csak kevéssel maradt le Poots mögött, esetleg újra jelöltetheti magát. Ezzel együtt ugyanazzal a problémával kellene megbirkóznia, mint Poots-nak: a “Sinn Fein” párttal, mely megpróbálta kihasználni a bizonytalan helyzetet és “rákapott a vérre”, a Liverpooli Egyetem Észak-Írország-szakértője Jon Tonge kifejezésével élve. Amennyiben Donaldson mindemellett a miniszterelnöki hivatalra pályázik, vissza kell adnia mandátumát a brit parlamentben és meg kell választatnia magát Belfast-ban a helyi közgyűlésen.

Londonban nagy az aggodalom, hogy vajon milyen hatással lesz a “DUP”-nak ez a jelentős krízise az észak-írországi politikai helyzetre. Ez a helyzet már amúgy is feszült, mióta érezhetőek a Brexit következményei. A köztársaságiak leginkább az Észak-Írország (mely továbbra is az EU-belkereskedelmi piac része) és Nagy-Britannia közötti árucikk-ellenőrzések miatt neheztelnek.

Forrás: www.faz.net

4.9/5 - (292 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.