Lehet, hogy Nagy-Britannia hamarosan megszünteti az Észak-Ír-Protokollt?

A brit kormány állítólag megfogalmazott egy olyan jogi szöveget, mely de facto felülírja az Észak-Ír-Protokollt. David Frost, a Brexit felelős minisztere, elvárja az EU-tól, hogy legyen engedékeny.

David Frost, a brüsszeli kapcsolatokért felelős miniszter, arra használta fel a konzervatívak pártgyűlését, hogy kiélezze az EU elleni fenyegetéseket. Hétfőn Manchesterben egy a küldöttek előtt tartott beszédben kijelentette, hogy Nagy-Britannia a kilépési szerződésben fellelhető úgynevezett Észak-Ír-Protokollt érvényteleníteni fogja, amennyiben az EU-bizottsággal folytatott tárgyalások nem vezetnek hamarosan kielégítő eredményre. Nagy-Britannia nem várhat „örökké“ és érvényre fogja juttatni a szerződés 16. cikkelyének „védelmi mechanizmusát“, amennyiben az EU nem hajlandó „hamarosan“ cselekedni.

Beszédében, melyet a pártgyűlés keretein belül kevés érdeklődő előtt tartott, Frost megerősítette, hogy a brit kormány megfogalmazott egy olyan jogi szöveget, mely az Észak-Ír-Protokollt de facto felülírja. Ezt a szöveget a következő napokban eljuttatják a bizottsághoz Brüsszelbe. Az új fogalmazvány célja, hogy azoknak az árucikkeknek a megbeszélt ellenőrzését, melyeket Nagy-Britanniából szállítanak Észak-Írországba, újra szabályozzák. Az EU-tagállam Írországgal határos észak-ír tartomány az Egyesült Királyság más területeitől eltérően a Brexitet követően is az európai vámközösség tagja maradt és az EU belpiacának szabályaihoz tartja magát. Frost minisztériumában azt a nézetet vallják, hogy London eljárása jogilag összhangban áll a Protokollal.

A „felmerülő hibák szimpla javítgatása“ nem lesz elég

Az EU-bizottság a „fegyverszünet“ részeként nemrég elfogadta azokat az átmeneti szabályokat, melyeket London számos árucikk ellenőrzésére vonatkozóan korlátlan időre meghosszabbított. De Frost további engedményeket vár, melyeket Brüsszel mindeddig nem hajlandó megadni. A „Command Paper“-ben, melyet Frost júliusban mutatott be, például azt követelik, hogy minden olyan árucikket, mely Nagy-Britanniából érkezik Észak-Írországba és az EU belpiacán történő értékesítésre nem alkalmas, vegyenek ki az ellenőrzések alól. Az Európai Bíróság pedig kereskedelmi perekben ne játszhasson szerepet a továbbiakban. Az EU-bizottság a „Command Paper“ legtöbb követelését ellenezte és a közeljövőben saját javaslatokat akar tenni.

A „felmerülő hibák szimpla javítgatása“ nem lesz elég, mondta Frost Manchesterben. Csak a Protokoll lényegbeli újratárgyalása teheti lehetővé, hogy mindkét partner „olyan baráti viszonyban álljon egymással, mely a szabad kereskedelmen alapul“. Amennyiben a brit kormány érvényesíti a 16. cikkelyt, az EU újra kiélezheti azt a jogvitát, melyet legutóbb nem akart bolygatni. Londonban arra is számítanak, hogy büntető vámokat szabhat ki az Egyesült Királyságból érkező importált árucikkekre.

Frost a munkaerőhiány és az ellátási nehézségek ellenére is pozitívan értékeli az EU-ból történt kilépést. Megemlítette az újonnan kialkudott kétoldali szabad kereskedelmi szerződéseket, az új pontokon alapuló bevándorlási rendszert és egyes további jogi változásokat. A történelem azt mutatja, hogy „azok a demokratikus államok, melyek gazdasága szabad, melyek kevesebbet vesznek el a polgárok keresetéből, melyek megengedik, hogy a polgárok önálló döntéseket hozzanak és önállóan határozzák meg az életvitelüket, nem csak gazdagabbak, de boldogabbak is és csodálatraméltóbbak más államok szemében.“ Frost örült, hogy „EU-tagságunk hosszú ideig tartó rossz álma“ véget ért és kijelentette: „A brit renaissance most kezdődött el.“

Forrás: faz.net

4.9/5 - (279 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.