Nem kapják meg az ígért 3000 fontos összeget az oktatók

Több mint 1700 felsőoktatási oktatóval közölték, hogy nem kapják meg az erre a hónapra ígért egyszeri 3000 fontos kifizetésüket.

A hat FE főiskola munkáltatói azt mondták, hogy a Gazdasági Minisztérium (DfE) nem hagyja jóvá a kifizetést egy szélesebb körű bérmegállapodásról szóló megegyezés nélkül. A DfE közölte, hogy arra ösztönzi a főiskolákat, hogy folytassák a szakszervezetekkel való együttműködést.

Észak-Írországban hat továbbképző főiskola működik több mint 50 000 diákkal, akik több száz kurzuson tanulnak.

A szakszervezetek közül az UCUU és a NASUWT képviseli az FE oktatói állományt.

Észak-Írországban a teljes munkaidőben foglalkoztatott FE oktatók kezdő fizetése körülbelül évi 24 000 font, bár egyesek részmunkaidőben dolgoznak, vagy órabérben kapnak fizetést.

Az észak-írországi oktatók bérmegállapodása azonban már több mint két éve patthelyzetben van. Az UCU és a NASUWT korábban elutasította a 2021-22-es évre vonatkozó 1%-os és a 2022-23-as évre vonatkozó 1%-os ajánlatot. A szakszervezetek továbbá egy egyszeri, adózás előtti 3000 fontnyi egyösszegű kifizetést is felajánlottak az oktatóknak.

Az UCU észak-írországi tisztségviselője, Katherine Clarke azt állította, hogy a szakszervezet felfüggesztette a jelölési és értékelési bojkottot, mivel arra számítottak, hogy az oktatók júniusban megkapják ezt a kifizetést. Korábban z UCU egyes egyetemi tagjai a fizetések, a munkaterhelés és a nyugdíjak miatt régóta tartó vita miatt nem végeztek értékeléseket, vagy javítottak dolgozatokat, vizsgamunkákat.

A főiskolai munkaadók fóruma (CEF), amely az FE főiskolák vezetőségét képviseli, az UCU-nak küldött levelében azonban azt írta, hogy a 3000 fontos kifizetést a minisztérium nem hagyta jóvá.

„Elismerem, hogy ez csalódást fog okozni az oktatóknak, de szeretném biztosítani Önöket arról, hogy az elmúlt hetekben minden erőfeszítést megtettünk annak érdekében, hogy ezt a kifizetést az oktatóknak teljesítsük” – áll a CEF levelében, amelyet a BBC News NI látott.

„A DfE megerősítette, hogy a nem összevonható kifizetésnek részét kell képeznie egy bércsökkentési javaslatnak, és mivel a munkaszervezetek elutasították az ajánlatot 2021-2022 és 2022-2023 évre, a CEF üzleti indoklása nem kaphat jóváhagyást.”

A levél továbbá megemlítette, hogy megértik a szakszervezet véleményét, miszerint az 1%-os béremelés „elfogadhatatlan”.

„A CEF nem tudja előre mozdítani a nem összevonható kifizetést és az 1%-os emeléseket mindkét évben, hacsak a szakszervezetek nem fogadják el az ajánlatot teljes egészében” – szerepel továbbá a levélben.

Katherine Clarke a BBC News NI-nak elmondta, hogy a szakszervezet „soha többé nem bízhat meg semmiben, amit a továbbképzési munkáltatók mondanak nekünk”.

„Az UCU megdöbbenve és felháborodva tapasztalta, hogy a főiskolai munkáltatók olyan kifizetést ajánlottak a keményen dolgozó tagjainknak, amire nem volt felhatalmazásuk” – mondta.

„Az UCU figyelembe veszi, hogy az előadók esetleg nyaralást foglaltak le, vagy más anyagi kötelezettséget vállaltak a júniusi fizetési listában kapott extra összeg tudatában.”

A CEF elnöke, Nicholas O’Shiel válaszul kiadott nyilatkozatában kijelentette, hogy továbbra is elkötelezettek a szakszervezetekkel való együttműködésben a bérfeszültség feloldása érdekében.

„Az értékelési bojkott felfüggesztésekor a vezetés elkötelezte magát, hogy minden tőle telhetőt megtesz a nem összevonható kifizetés júniusi teljesítése érdekében” – mondta.

„Azonban mindig világosan jeleztük a szakszervezeteknek, hogy ez a közszférára vonatkozó bérfelügyeleti politikának van alárendelve.

„Ezt a pozíciót a szakszervezetek soha nem fogadták el, mivel nem tekintették a nem összevonható kifizetést a bér-tárgyalások részének. A főiskolai vezetés kérte a szakszervezeteket, hogy gondolják újra álláspontjukat a teljes bérajánlatot illetően, amely magában foglalja a nem összevonható kifizetést is.”

„Reményünk most az, hogy folytathatjuk a tárgyalásokat a szakszervezetekkel annak érdekében, hogy az előadók megkapják ezt a béremelést és a nem összevonható kifizetést is.”

Forrás: BBC.com

 

4.9/5 - (248 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.