Szent Patrik-nap a Fonóban

A Bran együttes koncertjével és táncházzal köszöntik az írek nemzeti ünnepét, Szent Patrik napját március 16-án a Fonóban.

A középkori ír hangulatot idéző dallamok mellett lendületes táncos számok és vidám kocsmai énekek szólalnak meg.

A Bran koncertjeinek különlegessége, hogy a számok között elmondott történetekben megelevenedik Írország kultúrája és mesevilága; ezúttal elsősorban Szent Patrik legendáit ismerheti meg a közönség – olvasható a szervezők MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A Fonó megnyitása óta visszatérő vendég a Bran, így hagyomány a Szent Patrik-nap megünneplése is. A közönség elmerülhet az ír történelemben, kultúrában és zenében. A koncertet követő táncházban pedig bárki kipróbálhatja az ír tánclépéseket.

A közleményben Kovács Gáborján zenekarvezetőt idézik, aki elmondta: Szent Patrik az 5. században térítette Írországot, de egész hosszan csak egy volt a sok szent között, valójában a 12. században lett ő a legfőbb ír szent, amikor megreformálták az ír katolikus egyházat és az O’Neil család befolyásával a jelenleg Észak-Írországban fekvő Armagh lett Írország egyházi központja.

Mint mondta, az íreknél eredetileg a vallásos gondolat dominált a Szent Patrik-nap megünneplésekor, ez az 1990-es évek elején változott meg. Ekkor a korábbi csendesebb vallási ünnep helyett már az írországi írek is amerikai mintára nagy felvonulással, a katonai parádé és a körmenet egyvelegével köszöntötték ezt a napot.

A koncerten Kovács Gáborján (ének, mese, koncertina) mellett Császár Róbert (gitár), Nagy Kati (furulya), Móser Tamás (mandolin), Kis Sándor (bodhrán – ír kézidob) és Szolár Péter (furulya) játszik. A programról bővebb információ a Fonó oldalán található meg.

Fotó: Pixabay

4.9/5 - (287 szavazat)
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.