Így szavaztak az írek

Európai választási eredmények: Barry Andrews és Regina Doherty vezet Dublinban, de egyikük sem haladja meg a kvótát. Helyi választási eredmények: a helyek több mint háromnegyede betelt, Simon Harris kizárja az előrehozott választásokat a Sinn Féin visszaesése után.

A helyi választásokon hétfő reggelig tartott a számlálás, a helyek több mint háromnegyedét kihirdették. A Fine Gael, a Fianna Fáil és a független jelöltek töltötték be a túlnyomó többséget a nap folyamán.

A Sinn Féin vezetője, Mary Lou McDonald azt mondta, hogy „ez nem a mi napunk volt, és a kormány politikája miatti csalódottság, sőt düh ezúttal a függetlenekre és másokra leadott szavazatokban nyilvánult meg”.

Simon Harris kormányfő kiemelte: a Fine Gael helyi választási sikere ellenére nem változott az álláspontja arról, hogy mikor kellene megtartani az általános választásokat.

A Fianna Fáil színeiben induló Barry Andrews esélyesnek tűnik arra, hogy megnyerje az első helyet a dublini választókerületben, ahol éppen a Fine Gael színeiben induló Regina Doherty előtt végzett, aki valószínűleg a második helyet fogja megszerezni.

A harmadik és negyedik helyért szoros verseny várható a többi dublini jelölt között, köztük a Sinn Féin színeiben induló Lynn Boylan, Ciarán Cuffe a Zöldektől, Niall Boylan a Független Írországtól és Aodhán Ó Riordáin a Munkáspárttól.

Ursula von der Leyen szerint az európai választások első eredményei azt mutatják, hogy a centrum tartja magát. Míg a szélsőjobboldali pártok több országban is jelentősen erősödtek, a jobbközép Európai Néppárt (EPP), a balközép Szocialisták és Demokraták (S&D) és a centrista Renew megmarad.

Emmanuel Macron francia elnök feloszlatta a nemzetgyűlést, miután a szélsőjobboldal győzelmet aratott.

A Midlands-North-West választókerületben az összeírások szerint Luke Ming Flanagan (Ind) és Maria Walsh (FG) EP-képviselők jól szerepeltek.

A déli választókerületben a hivatalban lévő Sean Kelly (FG) és Billy Kelleher (FF) pályázik az újraválasztásra.

Ciarán Cuffe zöldpárti képviselő, aki valóságos harcban áll a mandátuma megmentéséért, azt mondja, hogy az idei általános választások „elkerülhetetlenek”.

Forrás: The Irish Times

4.9/5 - (169 szavazat)
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Friss Adatvédelmi irányelvek tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.